Sjeverni Vijetnam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m dodana kategorija Socijalističke države pomoću gadgeta HotCat
mNema sažetka izmjene
Red 1:
'''Sjeverni Vijetnam''', također poznat kao '''Demokratska Republika Vijetnam''' ('''DRV''') ({{vie|v=Việt Nam Dân Chủ Cộng Hòa}}), bila je [[komunistička država]] koja je vladala sjevernim dijelom [[Vijetnam]]a od 1954. do 1976.
 
Nastala je nakon [[drugiDrugi svjetski rat|drugogDrugog svjetskog rata]], tokom koga je Vijetnam bio francuska kolonija pod japanskom okupacijom. Nedugo nakon što se Japan predao 1945. godine, DRV je proglašena u [[Hanoj]]u. Šef vlade je postao vođa [[Vietminh]]a [[Hồ Chí Minh]] dok je bivši vijetnamski car [[Bảo Đại]] postao "vrhovni savjetnik." Francuska je u martu 1946. priznala Hồovu vladu, ali je istovremeno u južnom dijelu zemlje formirala marionetsku vladu u [[Saigon]]u. 30. oktobra 1946. su ne-komunistički političari izbačeni iz DRV te našli utočište na jugu. U novembru su francuske snage okupirale Hanoi te je tada započeo [[Francusko-indokineski rat]]. Bảo Đại je godine 1949. godine postao poglavar južne države, koja je preimenovana u [[Država Vijetnam]]. Na temelju [[Konferencija u Genevi (1954)|Ženevskih sporazuma]] 1954. godine Vijetnam je podijeljen duž 17. paralele. DRV je postala vlast u Sjevernom Vijetnamu, dok je Država Vijetnam postala vlast u Južnom Vijetnamu.
 
Ženevski sporazumi su predvidjeli nacionalne izbore za 1956. Iako su se s tim složili Francuska i Sjeverni Vijetnam, to je odbacio [[Južni Vijetnam]]. Zbog toga je izbio [[vijetnamski rat]] (1959–1975), tokom koga se Sjeverni Vijetnam borio protiv Južnog Vijetnama i njegovih antikomunističkih saveznika na čelu sa [[SAD]]. Na kraju rata je sjeverovijetnamska vojska, odnosno [[Narodna armija Vijetnama]] (PAVN) uspjela zauzeti Južni Vijetnam. Dvije države su se nakon toga 1976. formalno spojile u [[Socijalistička Republika Vijetnam|Socijalističku Republiku Vijetnam]].