Krk (grad) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
fotke
Red 32:
 
MLEČANI NA OTOKU KRKU
Odlaskom krčkog knezafeudalca Ivana VII Frankopana, Venecija je u potpunosti preuzela vlast nad otokom i gradom Krkom. Uspostavila je svoju upravu i postavila namjesnika; providura. Njena najveća snaga bila je trgovina koju je proširila i na prostor Krka. Bila je to pozitivna strana preuzimanja otoka od strane Serrenisime. Zbog velike mornarice, brojnosti posada i trgovačkog duha, otočani su mogli bolje unovčiti svoje proizvode. Pozitivna je bila i činjenica što je Venecija držala do očuvanja mira, a štitila je i od harčenja turakaTuraka iako prije svega zbog vlastitih interesa. Iz mnogobrojnih tužbi naroda protiv venecijanskih poslanika i namjesnika-providura vidljivo je da Mlečani nikada nisu stekli naklonost stanovništva iako se bilježe i tužbe mletačkoj vlasti zbog drumskih razbojstava feudalaca Frankopana.
 
ZAKLJUČAK
Očuvali su se običaji, govor i liturgija. Iako su prva nastojanja osvajanjem otoka bila u cilju protjerivanja glagoljaša i narodnog bogoslužja, u tome naposljetku nisu uspjeli. Venecija je tražila pisanje na talijanskom ili latinskom jeziku, iako je narod među sobom komunicirao po svom.

U Krku naje svomvećinsko posebnomstanovništva romanskombilo jeikuromanskog porijekla pa se do kraja XIX. st. sačuvao poseban [[Romanski jezici|romanski jezik]] ([[Dalmatski jezik|Veljotski jezik]]), a po ostalim dijelovima otoka na čakavskom jeiku gdje se nastavilo sa staroslavenskim bogoslužjem i glagoljaštvo, a narodni se jezik sačuvao u crkvenom, javnom i privatnom životu. Brojni ostaci tog vremena razasuti su po cijelom otoku. Otok Krk je bio središte glagoljske- pismenosti, a poznat je po kulturnoj baštini, narodnim običajima, nošnji, arhaičnom čakavskom dijalektu, pjesmama i napjevima. Danas je otok Krk jedan od dva najveća otoka na Jadranu i jedan je od najposjećenijih otoka zbog svoje velike i duge prošlosti. Sada je jedno od poznatijih turističkih središta u Hrvatskoj zbog starih i vrijednih povijesnih znamenitosti.
 
== Privreda ==
Linija 117 ⟶ 119:
== Obrazovanje ==
==Kultura==
U Krku djeluje [[Talijanska unija|Zajednica Talijana - C.I. di Veglia]].
 
== Sport ==
== Vanjske veze ==