Intelektualac – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Literatura: novi podaci
Tako što sam kod riječi "moć" (u prvoj rečenici) ispravio zadnje slovo sa pogrešnog "č" u ispravno "ć". Također sam ispravio završetak prve rečenice sa pogrešnim "zarezom" u ispravnu "točku".
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 1:
'''Intelektualac''' (od [[Latinski jezik|lat.]] ''intellectus'', um) je izraz koji u prvobitnom smislu označava osobu koja se od ostalih ističe intelektom, [[inteligencija|inteligencijom]] (močmoć shvaćanja, razumijevanje, poimanje, svijest; misaone, mislilačke sposobnosti) s aktivnim odnosom prema okolini (prvenstveno društvu), a kasnije se taj termin proširio na svu '''inteligenciju''' (osobe s visokim obrazovanjem) koja se bave umnim radom kao dio svoje profesije ili zanimanja,. U društvenim je naukama (filozofija, sociologija) ostala ta distinkcija imeđu intelektualaca i inteligencije pa svaki intelektualac spada i u inteligenciju, ali se manji dio inteligencije (npr. profesori, liječnici, tehnička inteligencija i znanstvenici) može okarakterizirati kao intelektualce.
 
Ponekad se pod pojmom "intelektualac" podrazumijeva osoba koja zahvaljujući svojim intelektualnim sposobnostima uživa ugled, odnosno predstavlja [[autoritet]] u određenim oblastima društvenog života, kao što su [[kultura]] ili [[nauka]].
 
<br />
 
== Povezano ==
*[[Intelekt]]