Razlike između izmjena na stranici "Kemal Atatürk"

Dodana 54 bajta ,  prije 2 mjeseca
oznake: vizualno uređivanje Uklonjeno uređivanje
oznake: vizualno uređivanje Uklonjeno uređivanje
Nakon sloma Otomanskog imperija godine 1918. Mustafa Kemal je postao vođa pokreta kojemu je cilj bio ostatke imperija transformirati u modernu tursku nacionalnu državu. Zbog toga je vodio niz oružanih sukoba sa savezničkim okupacijskim snagama, konzervativnom sultanovom vladom te [[Grčka|Grčkom]], koja je nastojala proširiti svoj teritorij na Malu Aziju. Grci su potučeni godine 1922. što je dovelo do masovnog pokolja Grka (prema statistici UN oko 300.000) i etničkog čišćenja na obje strane nove granice (1.100.000 Grka naspram 350.000 Turaka) te nakon [[Armenski genocid|armenskog genocida]] Mustafa Kemal je postao de facto gospodarom Turske.
 
Godine 1924. sultanat je zamijenjen republikom čiji je Atatürk postao predsjednik. Koristeći svoj autoritet, Mustafa Kemal je proveo cijeli niz radikalnih reformi s ciljem da Tursku učini što sličnijom modernim evropskim državama - uvođenje prezimena (sam je Mustafa Kemal dobio prezime Atatürk, što znači "Otac Turaka"), zamjena arapskog pisma latinicom, legalizacija alkohola, izjednačavanje položaja muškaraca i žena. Atatürkov režim se danas često navodi kao primjer fašističke diktature u islamskom svijetu te kao primjer islamske države koja je dobila sekularni karakter nakon čišćenja inovjeraca..
 
Umro je 10. novembra [[1938|1938.]] NakonZa života i nakon smrti Atatürk je postao predmetom [[Kult ličnosti|kulta ličnosti]], a po njemu je nazvana [[kemalizam]], koja je dugo bila službenomslužbena nacionalističkomnacionalistička ideologijomideologija moderne Turske.
 
== Veze ==
Anonimni korisnik