Villa Romana del Casale – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 18:
'''[[Antički Rim|Starorimska]] [[vila]] u Casaleu''' (''Villa Romana del Casale'' ili ''Villa Rumana dû Casali'') koja se nalazi oko 3 km jugozapadno od središta grada [[Piazza Armerina]]. Na tom lokalitetu se nalaze slojevi povijesnih građevina od 4. do 18. stoljeća. Rimska vila sadrži najbogatije i najkompleksnije rimske [[mozaik]]e<ref>R. J. A. Wilson: ''Piazza Armerina, Terakazu Akiyama (urednik): The dictionary of Art. Vol. 24: Pandolfini to Pitti'', Oxford 1998., ISBN 0-19-517068-7</ref>. Ogromna vila je izgrađena u prvoj polovici 4. stoljeća kao središte velikog ''[[latifundium]]a'' (poljoprivredni posjed) oko kojega je niknulo selo ''Platia'' (izvedenica od ''palatium'', "[[palata|palača]]"). Vjerojatno je pripadala bogatom rimskom senatoru, a možda i članu carske obitelji. Imala je stambene, službene i tajanstvene sobe organizirane oko velikog [[atrijum|atrija]] s [[peristil]]om i vjerojatno je bila povremenom rezidencijom vlasnika. [[Rimske terme|Terme]] su otkrivene na jugozapadnom kraju, gostinjske sobe na sjeveru, te privatne sobe i velika [[bazilika]] na jugu ispod kojih, pomalo odvojena, je stajao eliptični peristil, sobe za sluge i veliki ''tricilinium'' ([[trpezarija]]).
 
Vilu su vjerojatovjerojatno oštetili [[Vandali]] i [[Zapadni Goti|Vizigoti]], te se tijekom bizantske i arapske vlasti postupno napuštala sve do 12. stoljeća kada je [[klizište]] skoro potpuno prekrilo. Otkrivena je slučajno u 19. stoljeću prilikom obrađivanja polja, a prva službena arheološka iskapanja su izvedena od 1929.-39. godine.
 
Gino Vinicio Gentili je 1959.-60. otkrio mozaik "Djevojke u bikinijima" u "Sobi deset dama" (''Sala delle Dieci Ragazze'') koji prikazuje djevojakedjevojke koje se bave sportom (dizanje utega, bacanje diska, trčanje, loptanje) u rimskom ritualu "Krunidbe zime".
 
<gallery perrow="5">