Edin Bećković – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Vežbači borilačkih veština | ime = Edin Bećković | rezidencija = | nadimak = | slika = | veličina slike = 200px | tekst isp…
(nema razlike)

Verzija na datum 5 decembar 2020 u 12:41

Edin Bećković (Zemun 1977.), srbijanski majstor borilačkih vještina. Nositelj je 4. Dana u aikidu.

Edin Bećković
Rođen 1977.
Zemun, SFR Jugoslavija
Borilačka veština Aikido
Učitelj(i) Masatomi Ikeda
Rang Majstorstva Crni pojas 4. Dan
Veb strana Aikido klub Edo

Životopis

Edin Bećković je rođen u Zemunu 1977. godine. Aikido je počeo vježbati u septembru 1992. godine u aikido klubu "Zemun". Redovnim vežbanjem stiče osnovna znanja, a uzimajući učešće na seminaru u Aranđelovcu 2000. godine, koji je vodio Masatomi Ikeda, polaže za 1. Dan. Nakon toga 2002. godine pohađa sate na seminaru u Beogradu koji je vodio majstor William Smith i na istom polaže za 2. Dan. Godine 2005. polaže ispit za 3. Dan na seminaru u Beogradu, ovoga puta ispred ispitivača Philip Smith. Godine 2009. na seminaru u Beogradu koji je vodio Gordon Jones polaže za 4. Dan.

Godine 2005. godine prvi put putuje u Japan i tom prilikom vježba kod doshu-a Moriteru Ueshibe. Godine 2013. po drugi put putuje u Japan i u vremenu od mjesec dana vježba sa glavnim instruktorima Hombu dojo-a, kao što su: Yoshinobu Irie, Katsurada Eiji, Kanazawa Takeshi, Seki Shoji i Yasuno Masatoshi.

Godine 2005. sa Predragom Tadićem osniva prvi u nizu aikido klubova pod nazivom "Yamatokan". Nakon stabilizacije kluba, isti prepušta Predragu Tadiću i osniva novi aikido klub pod nazivom "Aikido dojo Edo" koji djeluje od 2010. godine. Kako bi se trend širenja aikida u Beogradu nastavio, od siječnja 2018. godine počinje rad na još jednoj lokaciji (Karaburma) u prostorijama "Omladinskog judo kluba Beograd" počinje da predaje sate u "Omladinskom aikido klubu Beograd".

Edvin Bećković razvija saradnju sa regionalnim organizacijama okupljenim oko aikido škole Christiana Tissiera i posjetama Budimpešti ostvaruje saradnju sa mađarskim aikidokama, te redovno prati seminare na kojima, podučava Bruno Gonzalez. Pošto su ovi seminari najviše uticali na njegov aikido razvoj, donosi odluku da organizira seminare u Beogradu, te pozove Pascala Guillemina, jednog od asistenata Christiana Tissiera. Sa Pascalom Guilleminom postiže dogovor kojim postaje tehnički direktor novonastale aikido organizacije Aikido Association Fujiyama, na čijem čelu je od 2014. godine.[1]

Reference

  1. „Edin Bećković”. aikidobeograd.com. 5 August 2017. Pristupljeno 2016-05-07. 

Spoljašnje veze