Zanzibar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 87.116.177.32 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika YiFeiBot
oznaka: vraćanje
oznake: vraćena izmjena vizualno uređivanje
Red 3:
'''Zanzibar''' je ostrvo u [[Indijski okean|Indijskom okeanu]] uz istočnu obalu [[Afrika|Afrike]]. Samo ostrvo i Tanganjika su u vreme kraja kolonijalno razdoblja ujedinjeni u novonastalu državu imena koje je federalni deo [[Tanzanija]]. Najveći grad ovog ostrva je istoimen - Zanzibar, i nalazi se na zapadnom delu ostrva. Ostrvo Zanzibar je administrativno podeljen na tri regiona: Zanzibar sever, Zanzibar jug i Zanzibar grad.
Ostrvo ima površinu 1658 km² sa 1.070,000 stanovnika (2004). Građen je pretežno od koralnih krečnjaka, tako da su razvijeni kraški reljefni oblici. Geografska širina, mala nadmorska visina (do 125 m i [[monsun]]i određuju klimatske prilike. Prosečna temperatura u januru je oko 28 °C, a u julu oko 23 °C. Velika su kolebanja dnevnih temperatura. Godišnja količina padavina iznosi 1.500 — 2.000 mm.
Vrlo heterogeno stanovništvo sastoji se većinom o mešanaca [[Arapi|Arapa]] i [[Bantu|Bantu crnaca]] i znatnog dela [[Indusi|IndusaIndus JEDITE GOVNA NEMA LJEBA ZA VAS OVDE]].
 
== Vanjske veze ==
{{Commonscat}}