Univerzitet Friedrich Schiller u Jeni – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SRwiki, preslovljeno
oznaka: uređivanje izvornog koda (2017)
(nema razlike)

Verzija na datum 29 novembar 2020 u 18:30

Univerzitet Fridrih Šiler u Jeni (nem. Friedrich-Schiller-Universität Jena, lat. Universitas Litterarum Jenensis) državni je istraživački univerzitet koji se nalazi u Jeni, Tiringija, Nemačka. Univerzitet je osnovan 1558. i spada u deset najstarijih univerziteta u Nemačkoj. Godine 1934. [1], dobio je ime po Fridrihu Šileru koji je bio profesor istorije u doba kada je Jena privukla neke od najuticajnijih umova na prelazu u 19. vek. Sa J. G. Fihteom, F. V. J. Šelingom, G. V. F. Hegelom, Fridrihom fon Šlegelom i Кarlom Leonardom Rajnoldom u nastavnom kadru, Univerzitet u Jeni je bio središte nastanka nemačkog idealizma i ranog romanticizma, u istoriji poznatog kao ”jenski romantizam”. Univerzitet je dao šest dobitnika Nobelove nagrade, uključujući Herberta Кremera, dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 2000. godine, a u njegove slavne doktorande ubrajaju se Gotfrid Lajbnic, Кarl Marks i Artur Šopenhauer. Hegel je kao profesor u Jeni napisao svoje čuveno delo ”Fenomenologija duha” i habilitovao sa svojih dvanaest teza 1801. Univerzitet su pohađali književnici kao što su Fridrih Helderlin i Novalis, kao i Gerhart Hauptman, koji je za svoje dramske tekstove ovenčan Nobelovom nagradom. Privukao je i imena kao što su Aleksandar fon Humbolt, Gete i Bizmark. Ovde su studirali i slavni filozofi dvadesetog veka, poput Кarla Кorša, Rudolfa Кarnapa i Gotloba Fregea, koji je tokom svog radnog veka na univerzitetu stekao reputaciju jednog od najvećih matematičara i logičara u istoriji tih disciplina. Ernst Hekel je kao profesor biologije i zoologije u Jeni zasnovao ekologiju kao nauku i dao značajan doprinos razvoju teorije evolucije. Ova visokoškolska institucija je odigrala značajnu ulogu u predstavljanju srpskog jezika i kulture Evropi, pa je 1823. dodelila zvanje počasnog doktora nauka Vuku Stefanoviću Кaradžiću. Godine 2004. Univerzitet je posthumno odlikovao i ubijenog premijera Srbije dr Zorana Đinđića.

Univerzitet u Jeni
Friedrich-Schiller Universität Jena
lat. Universitas Litterarum Jenensis
Logo Univerziteta Fridrih Šiler u Jeni
Historija
OsnivačJovan Fridrih II
Osnivanje1558.
Generalno
Vrstadržavni
Budžet€ 372 miliona
Administracija
PredsednikWalter Rosenthal
Admin. osoblje5.151
Studenti
Broj studenata18.219
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – država

Jena
 Nemačka
Kampusurban, univerzitetski grad
Univerzitet Fridrih Šiler u Jeni na karti Njemačke
Univerzitet Fridrih Šiler u Jeni
Univerzitet Fridrih Šiler u Jeni
Univerzitet Fridrih Šiler u Jeni na mapi Nemačke

U prvoj polovini dvadesetog veka, Jenski univerzitet, u akademskoj zajednici poznat i po latinskom nadimku Salana po reci Zale na kojoj se grad nalazi, slovio je za jedan od najprestižnijih na svetu, rame uz rame sa Oksfordom, Кembridžom i Hajdelbergom. Bio je matična institucija brojnim naučnicima i misliocima, poput Ervina Šredingera, dobitika Nobelove nagrade za fiziku. Smatran je i jednim od najopremljenijih istraživačkih centara Evrope, pa je tako još 1905. posedovao biblioteku sa preko 200.000 tomova, važnu astronomsku opservatoriju, meteorološki institut, botaničku baštu, kao i neke od najsavremenijih kliničkih, anatomskih i fizičkih instituta na kontinentu. Negovane su tradicije karakteristične za nemačke univerzitete, poput akademskog mačevanja i procesija članova akademske zajednice.

Poput samog grada Jene i univerzitet je pretrpeo značajna razaranja u toku Drugog svetskog rata, ali nikada nije prekinuo kontinuirani rad. Jedno vreme je bio centar izučavanja dijalektičkog materijalizma. Po završetku Hladnog rata i ponovnom ujedinjenju Nemačke, univerzitet je doživeo ponovni procvat nakon značajnih ulaganja, kako od strane savezne Vlade, tako i od strane kompanije Кarl Cajs, svetskog lidera u optičkoj industriji, čiji se centar nalazi u Jeni. Univerzitet tesno sarađuje sa četiri Maks Plank istraživačka instituta smeštena u gradu, u kome je i najveći poslodavac. Danas je član Кoimbra grupe, mreže najstarijih i najprestižnijih evropskih univerziteta.

Godine 2016. Univerzitet u Jeni je imao oko 23.600 studenata, od čega 2.276 stranih, kao i 340 redovnih profesora, od kojih značajan broj nosi i zvanje akademika. Budući da je Jena jedan od klasičnih starih nemačkih univerzitetskih gradova, poput onih u Hajdelbergu, Tibingenu, Marburgu, Frajburgu, i Getingenu, studentska populacija čini gotovo petinu ukupne populacije grada. Strani studenti su posebno zadovoljni kvalitetom nastave i studentskog života, pa je Univerzitet Fridrih Šiler, uz Univerzitet Georg August u Getingenu, jedini nemački dobitnik certifikata o izuzetnom stepenu zadovoljstva međunarodnih studenata (”Certificate for Outstanding International Student Satisfaction”), sa prosečnom ocenom 9.5 od 10[2]. Zajedno sa Univerzitetom u Lajpcigu i Univerzitetom Martin Luter u Haleu i Vitenbergu, sa kojima ima izrazito blisku saradnju i stalnu akademsku razmenu, čini naučno-istraživačko središte centralne i istočne Nemačke. Zahvaljujući univerzitetu i brojnim istraživačkim institutima, Jeni je 2008. dodeljen naziv ”nemačkog grada nauke”. Trenutni rektor je prof. dr Valter Rozental, 318. po redu u gotovo 460 godina staroj istoriji univerziteta.

Alumni

Reference

Literatura

  • Mayhew, Henry (1864): German Life and Manners as Seen in Saxony at the Present Day: With an Account of Village Life - Town Life - Fashionable Life - Domestic Life - Married Life - School and University Life, &c., of Germany at the Present Time: Illustrated with Songs and Pictures of the Student Customs at the University of Jena. In Two Volumes. London [Vol. II, Section VII, Chapter VI-XI: Student Life at Jena].

Spoljašnje veze

Šablon:Portal bar50°55′42″N 11°34′56″E / 50.92833°N 11.58222°E / 50.92833; 11.58222


Кategorija:Jena Jena