Don Quijote (balet) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa sr.wiki
 
 
Red 7:
== Prvi čin ==
'''Prva slika - Narod na trgu u [[Barselona|Barseloni]]''' Na trgu je neuobičajeno živo. Huanita i Pikilija očekuju svoju drugaricu Kitri. Kitri pokušava da odgodi posetu bogatom plemiću Gamašu za koga otac želi da je uda - ona voli siromašnog seljaka Bazila. Na trg dolazi i Bazil sa gitarom, i praveći se da ne vidi Kitri počinje da se udvara prisutnim devojkama. Kitri se bučno ljuti i Bazil joj konačno prilazi, prateći njenu igru na gitari. Ubrzo odbacuje gitaru i pridružuje se Kitri u veseloj, ljubavnoj igri. Kitrin otac Lorenco prekida veselje terajući Bazila. Zaljubljeni par na kolenima moli za blagoslov za venčanje - ali Lorenco je neumoljiv.
 
[[Slika:midq.jpg|mini|[[Nina Ananjašvili]] kao Kitri]]
Iz zamka izlazi Gamaš, a Lorenco hvata Kitri za ruku (pošto je prethodno obrisala oči od suza) i polazi mu u susret. Kitri odbija ponudu Gamaša. Lorenco se izvinjava i poziva Gamaša u gostionicu, uz obećanje da će pitanje njegovog i Kitrinog venčanja sam rešiti.
Ulična igračica se pojavljuje na trgu, njena igra najavljuje dolazak toreadora. Na trgu se rasplamsava vatromet igre. Igru prekida Don Kihot, mačem uperenim u zamišljenog neprijatelja. Kitri, koju je ugledao u masi, u mašti pretvara u Dulsineju, ali ona u opštoj gužvi beži. Don Kihot prilazi gostionici kao najbogatijem viteškom zamku i naređuje Sanči da rogom objavi njihov dolazak. Lorencu se obraća kao gospodaru zamka. Narod na trgu, u momentu iznenađen luckastim ponašanjem nepoznatog posetioca, polako se razilazi, a Lorenco poziva Don Kihota za sto.