Raci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 2:
 
== Istorija ==
Njemački pojam Ra (t) zen može značiti i "[[Pacov|Ratten]]" i nesvjesno stvara udruživanje u fonetskoj upotrebi od strane izvornih govornika, izgovara se kao "Raizen", a zatim izaziva sinonimno šarmantan u njemačku prilogu "reizend"; u drugoj rečenici kontekst to znači ''nešto je iritantno''. Sve mađarskiemađarske varijante "Rác" i "Racz" odnose se na istorijsku regiju [[Rascia]], koja leži na srpskom [[Raški okrug]]. LatiniceLatinske oznake su bile, na primer ljudi "Genti Rascianae" i srpsko stanovništvo "Populum Servianum".
 
U 14. veku počelo je kontinuirano naseljavanje izbeglog srpskog naroda iz Osmanskog carstva u Kraljevinu Mađarsku. Tokom vladavine [[Žigmund Luksemburški|Sigismunda]], [[Matija Korvin]], regent [[Sibinjanin Janko]], i posebno pod [[Leopold I, car Svetog rimskog carstva|Leopold Ignaz Joseph Balthasar Felician Habsburg-a]] zajednice su osnovane u naseljima poput kao [[Buda]], [[Pešta]], [[Komárom]], [[Esztergom]], [[Szentendre]] i [[Arad]]. Tokom Habsburško-turskiturskih ratoviratova, hiljade pravoslavnih Srba pobjeglo je iz Osmanskog carstva na sjever. Leopolda Habsburška dopustio je zajednici "Rascier" da se naseli i osigurao slobodu religije. [[Arsenije Crnojević]] bio je prvi pravoslavni mitropolit sa sedištem u Sentandreji od 1691. do 1706. godine.
 
Danas još uvijek postoje neka mađarska mjesta čija imena počinju s prefiksom "Rác" i daju naznake njegove prošlosti, na primjer [[Rácalmás]], [[Ráckeresztúr]] i [[Ráckeve]]. Staro nemačko ime "Raitzenstadt" za [[Novi Sad]] odnosilo se na tu manjinu Habsburškog carstva. U prvom okrugu Budimpešte, četvrt Tabán nazvana je "Raizenstadt" zbog visokog srpskog i slovenskog udela stanovnika, deo bečke četvrt "Magdalenengrund" u današnjim četvrtima "Margareten" i "Mariahilf" ranije je bio poznat kao Pacovištala "Razenstadel".