Janice Rand – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 20:
'''Janice Rand''' je izmišljeni lik pripadnice [[Starfleet|Zvjezdane flote]] u fiktivnom univerzumu ''[[Star Trek|Zvjezdanih staza]]''. Prvi put se pojavila kao Pomoćnica ({{lang-en|Yeoman}}) Janice Rand u ''[[The Man Trap]]'', prvoj epizodi [[Star Trek: The Original Series|originalne serije]], gdje je prikazana kao pomoćnica kapetana [[James T. Kirk|Jamesa T. Kirka]], zapovjednika ''[[USS Enterprise (NCC-1701)|USS Enterprise]]''. Kasnije se pojavila u [[Star Trek: The Motion Picture|igranom filmu ''Zvjezdane staze'']] iz 1979. godine, kao i njenim nastavcima, da bi njeno završno pojavljivanje bilo u ''[[Flashback (Star Trek: Voyager)|Flashback]]'', epizodi TV-serije ''[[Star Trek: Voyager|Voyager]]'' iz 1996. godine kojom se obilježavala 30. obljetnica početka serije.
 
==Fiktivna biografija==
 
{{spoiler}}
 
Janice Rand je rođena 2232. godine. Od malih nogu je sanjala da postane pripadnik Zvjezdane flote, ali nije bila dovoljno strpljiva da se upiše na Akademiju, te se umjesto toga 2249. pridružila Zvjezdanoj službi kako bi stekla iskustvo kao član posade civilnih teretnih brodova. Potom je služila na zvjezdanim brodovima, stekavši izvrsne preporuke. Kada je godine 2266. kapetan Kirk tražio pomoćnika na početku svoje petogodišnje misije na ''Enterpriseu'', bio je duboko impresioniran rezimeom osobe navedene kao "J. Rand" te je bio uvjeren da je riječ o muškarcu. Prihvatio ju je na neviđeno, prije nego, što je, na svoje veliko iznenađenje, shvatio da je riječ o ženi.
 
Rand se iskazala kao izuzetno vrijedna članica posade, te je brzo postala popularna među svojim kolegama. Kirk ju je izuzetno cijenio, a u njega se sa vremenom zaljubila, iako ti osjećaji nikada nisu bili uzvraćeni, s obzirom da je kapetan eventualni ljubavni odnos smatrao neprimjerenim.
 
Sredinom 2270-ih je Rand bila unaprijeđena u zastavnicu te služila kao šef transportera (teleportera) na drugoj ''Enterpriseovoj'' petogodišnjoj misiji. Tu je nastavila raditi i kada je brod preuzeo novi kapetan Will Dcker.
 
2286. je Rand, sada već sa oficirskim činom, služila kao komunikacijski oficir u komandi Zvjezdane flote na Zemlji, te je imala značajnu ulogu u krizi koje je izazvala tzv. kitovska proba. Rand je poslije prisustvovala suđenju Kirku i njegovim drugovima.
 
Godine 2293. je Rand služila kao komunikacijski oficir na ''USS Excelsior'' pod zapovjedništvom [[Hikaru Sulu|Hikarua Sulua]]. Zajedno sa njim se oglušila o naredbe pretpostavljenih te sudjelovala u spašavanju [[Leonard McCoy|dr. McCoya]] sa klingonske kažnjeničke kolonije. Kritizirala je [[Tuvok]]a koji se kao član posade tome protivio. Poslije je sudjelovala na Kithomerskoj mirovnoj konferenciji, te pomagala Kirku u njegovom završnom obračunu sa odmetnutim klingonskim generalom Changom.
 
==Vanjske veze==