Zastava Ujedinjenog Kraljevstva – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 8:
Prva je verzija ove zastave, bez zastave sv. Patrika, nastala kraljevskom uredbom [[1606]]. nakon što je [[1603]]. škotski kralj [[Džejms VI]] postao i kralj Engleske (kao Džejms I) i tako ujedinio dva kraljevstva u personalnu uniju. Upotreba ove zastave bila je isprva ograničena na brodove, a na kopnu je korišćena zastava pojedinog kraljevstva. Godine [[1707]]. Zakonom o uniji kojim je stvoreno Kraljevstvo Velike Britanije propisana je i upotreba zastave na kopnu.
 
Godine [[1801]]. donesen je novi Zakon o uniji kojim su ujedinjena Kraljevstva Velike Britanije i Irske u [[Ujedinjeno Kraljevstvo]]. Već postojećoj zastavi dodan je krst sv. Patrika tako da su dotada beli dijagonalni krakovi razdijeljenirazdeljeni u belu i crvenu polovinu sa belim rubom koji ih je, prema [[heraldika|heraldičkim]] pravilima, razdvajao od plave.
 
Službeno, ''-{Union Jack}-'' je prvenstveno kraljevska zastava, a njena upotreba kao narodne zastave tradicionalnog je karaktera. Upotreba zastave na moru strogo je propisana; civilni [[brod]]ovi ne smeju je koristiti i moraju umesto nje vioriti crvenu zastavu sa ''-{Union Jack}-'' u gornjem levom uglu.