Zlatna Horda – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 12:
[[Džingis-kan]] je podelio Mongolsku imperiju četvorici svojih sinova. Johi je bio najstariji, ali bio je mrtav, tako da je južna Rusija podeljena njegovim sinovima: Batu-kanu, vođi Plave Horde (istok) i Orda-kanu, vođi Bele Horde (zapad).
 
[[Batu-kan]] je uspeo uspostaviti kontrolu i nad teritorijama Orda-kana, potčinio je severnu obalu Crnog mora i uključio je turskoturkijsko stanovništvo u svoju vojsku. Tokom 1230ih i 1240ih izvršio je briljantne pohode protiv zemalja naslednica [[Kijevska Rusija|Kijevske Rusije]] i protiv [[Volga-Bulgarija|Volga-BulgarijePovolške Bugarske]].
 
Posle toga je krenuo zapadno, popljačkavši i popalivši [[Poljska|Poljsku]] i [[Mađarska|Mađarsku]] posle bitka kod Legnike i bitke kod Muhija. Veliki kan Ogedej umire [[1241]]. godine u Mongoliji, pa [[Batu-kan]] prestaje sa opsadom Beča, da bi se uključio u spor oko nasledstva Velikog kana. Posle toga mongolska vojska nikad nije otišla toliko daleko na zapad.
Red 20:
== Zlatno doba ==
 
Zlatna Horda je brzo izgubila svoj mongolski identitet. Potomci mongolskih osvajača su činili višu klasu društva, a većinu stanovništva horde činili su: [[Kipčaki]], [[Bugarski Tatari]], [[Kirgizi]], Hvarezmijani i drugi turskiturkijski narodi.
 
=== Unutrašnja organizacija ===