Razlike između izmjena na stranici "Regije Italije"

Obrisano 14 bajtova ,  prije 1 godinu
m
nema sažetka uređivanja
mNo edit summary
mNo edit summary
Republika [[Italija]] svojim Ustavom iz [[1948]] predviđa unutrašnje državno ustrojstvo, kojeg čini 20 '''regija''' ({{jez-it|regioni}} – regioni), koje su utemeljene na osnovu različitih historijskih, geografskih, kulturnih i privrednih kriterija. Talijanskim regijama Ustavom je zagarantovana određena količina samostalnosti, koje se neke od regija i pridržavaju. Pet regija imaju poseban status samostalnosti, a tu spadaju regije: [[Furlanija-Julijska Krajina]], [[Sardinija]], [[Sicilija]], [[Trentino-Južni Tirol]] i [[Valle d'Aosta]].
Posljednjih godina su se u talijanskom političkom krajoliku pojavile određene tenzije za još većom samostalnosti regija, pa čak i odvajanjem od države. Jedna od političkih partija koja se najglasnije zauzima za to je nacionalistička "[[Severna liga za nezavisnost Padanije(Italija)|Severna liga]]" talijanskog političara Umberta Bossija.
 
[[Trentino-Južni Tirol]] ima dva glavna grada: [[Trento]] za većinsko talijanski dio Trentino i [[Bocen]] za većinsko njemački dio Južni Tirol. Svaka od talijanskih regija ima svoj parlament i vladu ({{jez-it|Giunta Regionale}}) na čijem čelu se nalazi predsjednik.