Regije Italije: Razlika između izmjena

Dodano 47 bajtova ,  prije 2 godine
m
nema sažetka uređivanja
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Republika [[Italija]] svojim Ustavom iz [[1948]] predviđa unutrašnje državno ustrojstvo, kojeg čini 20 '''regija''' ({{jez-it|regioni}} – regioni), koje su utemeljene na osnovu različitih historijskih, geografskih, kulturnih i privrednih kriterija. Talijanskim regijama Ustavom je zagarantovana određena količina samostalnosti, koje se neke od regija i pridržavaju. Pet regija imaju poseban status samostalnosti, a tu spadaju regije: [[Furlanija-Julijska Krajina]], [[Sardinija]], [[Sicilija]], [[Trentino-Južni Tirol]] i [[Valle d'Aosta]].
Posljednjih godina su se u talijanskom političkom krajoliku pojavile određene tenzije za još većom samostalnosti regija, pa čak i odvajanjem od države. Jedna od političkih partija koja se najglasnije zauzima za to je nacionalistička "[[LegaSeverna Nordliga za nezavisnost Padanije|Severna liga]]" talijanskog političara Umberta Bossija.
 
[[Trentino-Južni Tirol]] ima dva glavna grada: [[Trento]] za većinsko talijanski dio Trentino i [[Bocen]] za većinsko njemački dio Južni Tirol. Svaka od talijanskih regija ima svoj parlament i vladu (''{{jez-it|Giunta Regionale''}}) na čijem čelu se nalazi predsjednik.
 
[[Datoteka:Regions_of_Italy.png|right|Administrativna podjela Italije na regije]]