Napajanje: Razlika između izmjena

Dodano 837 bajtova ,  prije 2 godine
{{radovi}}
Nema sažetka izmjene
({{radovi}})
{{radovi}}
[[File:Netzgeraet.jpg|thumb|Napajanje opšte namene koje se koristi u elektroničkim laboratorijama]]
 
'''Napajanje''' (takođe '''jedinica napajanja''', '''napojna jedinica''') je električni uređajizvor koji snabdeva [[Električna struja|strujom]] [[električno kolo]]. Za svaki električni uređaj je neophodno obezbediti [[napon]] i struju koji će omogućiti njegov rad. Napajanje se može dobiti iz gradske [[Električna mreža|električne mreže]], [[baterija]] ili, [[Solarna ćelija|solarnih ćelija]] i drugih izvora.<ref>Gordon McComb i Earl Boysen, Elektronika za neupućene (str. 87), Beograd, 2007.</ref>
 
Svi električni uređaji koji sadrže poluprovodničku elektroniku zahtevaju jednosmerni napon, dok je u kućnim priključcima napon naizmeničan 220 V. Zato postoji [[ispravljač]]ka jedinica koja obezbeđuje ispravljanje napona, naponsko prilagođenje, a kao dodatnu karakteristiku obično ima i stabilizaciju odnosno filtriranje napona.
Postoje dve osnovne vrste napajanja: linearno i [[Prekidačko napajanje|prekidačko]]. Jedinice napajanja za elektronske uređaje zasnivaju se na tehnologiji nazvanoj prekidački mod.
 
== StrukturaIzvori napajanja ==
=== Baterije ===
{{main|Baterija}}
U baterijama se pozitivni napon na jednom izvoru, odnosno negativni napon na drugom, stvara u procesu koji se zove elektrohemijska reakcija. Da bi se pokrenula elektrohemijska reakcija, neophodno je dva različita metala postaviti u određen hemijski rastvor. (Pošto ovo nije knjiga Hernija za neupućene - a takva postoji, napisao ju je Džon Mur a objavila izdavačka kuća Wiley Publishing - nećemo se detaljnije baviti tim procesom, već samo osnovama rada baterija.)
 
Baterije možemo podeliti u različite grupe na osnovu njihove veličine, napona i tipa hemikalija koji sadrže - na primer, cink-ugljenik ili nikl-kadmijum.
 
<ref>Gordon McComb i Earl Boysen, Elektronika za neupućene (str. 88), Beograd, 2007.</ref>
 
== Napajanje računara ==
{{main|Napajanje računara}}
Obično napajanje računara ima 3 transformatora između dva velika [[hladnjak]]a. Najveći transformator je glavni, srednji transformator služi da generiše napon od 5 V. najmanji transformator služi da izoluje primar od sekundara (galvanska zaštita). Jedan hladnjak pripada primaru, a drugi sekundaru. Na hladnjaku koji pripada primaru se nalaze prekidači [[tranzistori]] ili [[diode]] ako napajanje ima kolo povratne sprege. Na hladnjaku koji pripada sekundaru nalaze se nekoliko ispravljača-dijaci. U sekundaru se može naći i nekoliko malih elektrolitskih [[kondenzator]]a i nekoliko malih prigušnica. Imaju ulogu filtera.