Razlike između izmjena na stranici "Tapio Wirkkala"

m
===Način rada i umjetnička filozofija===
[[File:Tapio - glassware - 1952.jpg|thumb|Servis čaša Tapio, inspiriran mjehurićima zraka u vodi, proizvodi se od 1952. do danas]]
Godine 1953. jedan engleski likovni kritičar je napisao: „U finskom pristupu primijenjenoj umjetnosti postoji stalno izbjegavanje strojne preciznosti obrisa i oblika, i povratak prisutnosti stvaratelja u životu predmeta, sa svim izmišljotinama i nepredviđenim vibracijama njegovih kreativnih prstiju.“ Ova misao savršeno opisuje rad Tapia Wirkkale, koji je, premda je bio modernistički dizajner, imao podsvijest majstora-obrtnika. Wirkkala je sam jednom rekao: „Moj rad rukama mnogo mi znači. Rekao bih da on ima gotovo terapeutsko djelovanje, kada kiparim i kada oblikujem prirodne materijale. To me na neki način prenosi u drugi svijet – svijet u kojem oči na vrhovima mojih prstiju slijede pokret i promjenu oblika, čak i onda kada me moje oči u glavi izdaju.“ U tom kontekstu vjerojatno valja vidjeti i njegov vrlo uspjeli dizajn tradicionalnog finskog narodnog puukko noža iz 1961., kakvim se i sam, poput starih pučkih drvorezbara, redovito služio pri svom radu u drvu.
 
U tom kontekstu vjerojatno valja vidjeti i njegov vrlo uspjeli dizajn tradicionalnog finskog narodnog puukko noža iz 1961., kakvim se i sam, poput starih pučkih drvorezbara, redovito služio pri svom radu u drvu.
[[File:Wirkkala Icebirds 1975.jpg|thumb|Ledenptice za Rosenthal, 1975.]]
[[File:Tapio Wirkkala Aphrodite 1975.jpg|thumb|Vaza Aphrodite, inspirirana biomorfnim oblicima, 1975.]]