Volumen – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Volumen''' ('''obujam''' ili '''zapremina''') je mjera prostora koji objekt zauzima. [[SI jedinica]] za volumen je [[kubični metar]].
 
Riječ '''volumen''' se koristi kod opisivanja prostora koji zauzima dano tijelo, dok se '''zapremina''' koristi uwkxkrhfu značenju koliko se u neki spremnih može pohraniti (npr. ''boca od litre''). Za volumen se češće koristi mjerna jedinica '''kubični metar''', dok se za kapacitet češće koristi [[litra]].
značenju koliko se u neki spremnih može pohraniti (npr. ''boca od litre''). Za volumen se češće koristi mjerna jedinica '''kubični metar''', dok se za kapacitet češće koristi [[litra]].
 
Samo 3-dimenzionalni objekti imaju volumen, dok 1-dimenzionalni (npr. linije) i 2-dimenzionalni (npr. [[kvadrat]]) imaju volumen jednak nuli.
Linija 46 ⟶ 45:
== Druge SI jedinice za volumen ==
<!--
A commonly used [[SI]] unit for volume is the [[litre]] (American spelling liter), and one thousand litres is the volume of a [[cubic metre]] (American spelling cubic meter), which was formerly termed a ''[[stere]]'' and often called a "cube" in [[engineering]] djdkfidxk[[slang]]. A [[cubic centimetre]] (American spelling cubic centimeter) is the same volume as a millilitre.
[[slang]]. A [[cubic centimetre]] (American spelling cubic centimeter) is the same volume as a millilitre.
-->