Kneževo (Bosna i Hercegovina) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Cinjenicno stanje
Red 26:
 
== Geografija ==
Opština Skender Vakuf/Kneževo se nalazi 50 km jugistočnojugoistočno od [[Banja Luka|Banja Luke]] s kojom je povezana magistralnim putem m56. Prostire se na površini od 25000 km2, na kojoj je nastanjeno 17350 stanovnika. Nalazi se na [[nadmorska visina|nadmorskoj visini]] od 864 m, i vrlo je bogata kao [[crnogorica|crnogoričnom]] tako i [[bjelogorica|bjelogoričnom šumom]].
 
== Istorija ==
Skender Vakuf je osnovan drugom polovinom 17. vijeka. Osnivačem grada se smatra Hadži Ali-dedo. Temlik-zemlje Skender Vakufa uknjižene su 1105. godine, o čemu govori ferman iz sidžila jajačkog kadije, uništen u urbicidnoj destrukciji Orijentalnog Instituta u Sarajevu.
Kneževo je osnovan u isto vrijeme kada i [[Prusac]], dakle [[1463]]. godine. Osnivačem grada se smatra [[Ali-dedo Skender]], po kojem je grad i dobio ime. Skender Kneževo je bio dio Osmanskog carstva sve do njegovog raspada u 1923 gdje je preko 90% stanovništva te "Mahale" pripadalo Islamskoj vjeroispovijesti. U 1918 Kneževo postaje dio Jugoslovenskog kraljevstva sve do 1943 kada se kraljevstvo raspada i reformiše se u Republiku Jugoslaviju.
 
U Skender-Vakufu se nalazila jedna od najstarijih [[džamija]] u [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]], [[džamija Ali-dede Skendera|Hadži Ali-dedina džamija]], u narodu poznata kao Stara džamija, jedinaprva džamija na [[Balkan]]u i u Bosni i Hercegovini koja je u unutrašnosti sadržavala [[kabur]].
 
Dio područja opštine sa naseljenim mjestima: Bregovi, Brnjići, Bunar, Čarići, Davidovići, Dobratići, Donji Orašac, Gornji Orašac, Kostići, Kričići-Jejići, Melina, Mijatovići, Milaševci,<!-- Paunovac --> Pavlovići, Prisika, Slipčevići, Vitovlje Malo, Vukovići, Zapeće, Zasavica i Zubovići [[Dejtonski sporazum|Dejtonskim sporazumom]] pripao je [[Srednjobosanski kanton|Srednjobosanskom kantonu]] u [[Federacija BiH|FBiH]].
Red 278:
 
== Privreda ==
U bivšoj Jugoslaviji Općina Kneževo poznata je po Vazdušnoj banji a.d. KneževoSkender Vakuf.
 
{{...}}
 
== Kultura ==
Skender Vakuf je Turskobosanski imetoponim. SkenderPotiče iliod IskenderTurske značiriječi „Aleksandar“Iskender, aod VakufIskenderije znači- „mjesto.“kraja Takoiz dakojeg je značenjeHadži SkenderovoAli-Dedo Mjestodošao u Bosnu. Rijeka što teče u blizini Skender Vakufa zove se Ugar. aVećinu Ugarstanovništva jeSkender istoVakufa Turskočinili značenjesu štoMuslimani se dobija od riječi Ugur što značisve „dobrado sreća1971. U Skender Vakufu isključujući okolna selagodine, bilakada jejugoslavenski samoprojekat jednanaseljavanja kućapravoslavaca prekou putačaršiju sadašnjetu crkveskupinu kojaprevata jeu pripadala Pravoslavnoj familiji, ostale su sve pripadale većinom Muslimanima i neke Katolicimavećinu. Tek uU 1950im su naseljavanja krenula sa sela kao Bastaji, Bokani, Borak, Bregovi, Čarići, Ćukovac, Golo Brdo, Imljani, Javorani, Kobilja, Kostići, Mokri Lug, Paunovići, Rađići, Šolaji, Vlatkovići i Živinice. U 1970tim se kreće mješovita etnička populacija.
 
Na području opstine KneževoSkender Vakuf, nalazi se veliki brojznamenit [[stećak]]a, kamenihkameni spomenikaspomenik iz [[Bosna i Hercegovina u srednjem vijeku|srednjovijekovnesrednjovjekovne Bosne]]. Najpoznatiji su onije na Vukovoj baštini, nedaleko od grada. Iz [[17. vek|17]]. i [[18. vek|18. vijeka]] nalazimo veći broj drvenih [[Crkva|crkava]], zanimljive lokalne [[Arhitektura|arhitekture]]. Najpoznatije su one u Javoranima (Sv.Nikole) i u Imljanima (Sv.Ilije), koje je zavod za zaštitu spomenika kulture BiH uknjižio kao [[Kulturna baština|kulturnu baštinu]]. U crkvi Sv.Ilije u Imljanima čuva se vrijedna relikvija, poznata kao đedovski štap, za koju lokalno stanovništvo vjeruje da je štap svetitelja po kome je crkva dobila ime.
 
== Obrazovanje ==
U Skender Vakufu/Kneževu postoji jedna osnovna i jedna srednja škola. Poslije srednje škole, učenici nastavljaju obrazovanje u Banjoj Luci.
 
== Sport ==
Red 294:
 
== Slavni ljudi ==
Najpoznatije starosjedujućeStarosjedilačke familije u Skender Vakufu su KrikićImamović, ŠapanHadžić, ĆelićMušanović, MušanovićAlibegović, Dedić, Krkić, Šapan, Ćelić.
*Prof. dr. [[Momir Ćelić]] je među najpoznatijim elektrotehničarima i matematičarima na [[Balkan]]u.
*[[Ljubomir Vranješ]] - proslavljeni švedski rukometni reprezentativac