Fudbal u Rijeci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 3:
 
== Povijest ==
Prva nogometna utakmica na području današnje Hrvatske odigrana je u [[Rijeka (grad)|Rijeci]]. Godine [[1873.]] na inicijativu [[Robert Whitehead|Roberta Whiteheada]], inžen jerainženjera i vlasnika tvornice Torpedo, utakmicu su odigrale ekipe sastavljene od djelatnika Mađarskih željeznica s jedne i engleskih radnika s druge. [[Englezi]] su radili u tadašnjem Riječkom tehničkom zavodu (Stabilimento Tecnico di Fiume) koji kasnije postaje tvornica Torpedo, a utakmica je odigrana na području poznatom kao Piopi ili Pod Jelšun, između ulaza u bivšu tvornicu Torpedo i [[INA]]-ineRiječke rafinerije na Mlaki.
 
Početkom stoljeća [[nogomet]] je bio glavni sport i najrasprostranjeniji u gradu i okolici. Od različitih vrsta lopte i različitih terena do igrališta i trgova igrao se [[nogomet]] i bio prethodnik osnivanja klubova.
Red 76:
* 1948/49. Ravnic I, Tomljenovic, Kivela, Legan, Ljubacev, Sinosich, Zikovic, Gredelj, Košak, Car, Krkovic, Osojnak, Chinchella, Stetka, Pavletic, Miculinic, Crisman, Vakanjac.
 
U valu kroatiacije [[Rijeka (grad)|Rijeke]] [[1954. na filmu|1954.]]<nowiki/>godine, [[3. 6.|3. VI.]] Kvarner-Quarnero mijenja ime u '<nowiki/>''Rijeka'''.<ref>[http://nk-rijeka.hr/povijest Povijest HNK Rijeke]</ref>.
 
'''Navijači''': [[Armada]], osnovani [[1987.]]