Razlike između izmjena na stranici "Zakon održanja mase"

Obrisano 155 bajtova ,  prije 1 godinu
čistka
(čistka)
 
== Istorija ==
=== Otkriće zakona ===
 
[[Antoan Lavoazje‎‎|A. L. Lavoazije]] (Lavoisier) je [[1774]]. u eksperimentu u kome je zagrevao [[kalaj]] sa [[vazduh]]om u zatvorenom sudu primetio da je težina celog sistema ista pre i posle hemijske reakcije. Ovaj eksperiment je ukazao na činjenicu da nema pre i posle reakcije nema promene količine materije. Na osnovu svojih pokusa, Lavoazije je formulirao Zakon o održanju mase na sledeći način:
 
'''A+B = C+D'''
 
=== EksperimentalnaEksperimentalne potvrdapotvrde ===
 
H. [[Landolt]] (1893) i A. [[Heydweiller]] (1901) su izvršili [[eksperiment]]e da bi potvrdili tačnost ovog [[zakon]]a. Iz[[Hans ovihLandolt]] eksperimenata(1831.-1910.), sušvicarski zaključilifizički dakemičar, postojivrlo maloje odstupanjepreciznim umjerenjima ukupnimpotvrdio masamataj alizakon das sutočnošću navedena'''1: odstupanja10<sup>7</sup>'''. u okviru eksperimentalne greške.
 
J. J. [[Maley]] je 1912. godine upotrebio vagu koja je bila znatno usavršena da bi se otklonio nedostatak gore navedenih eksperimenata. On je uspeo da dokaže da u slučaju reakcije između barijumhlorida i natrijumsulfata, svaka promena u masi mora biti manja od jednog milionitog dela.
 
=== Ekvivalentnost mase i energije ===
== Masa–energija konverzija ==
{{main|Ekvivalentnost mase i energije}}
 
Kada se govori o ovom zakonu mora se primetiti da premaPrema teoriji relativiteta, materija (kao oblik energije) i energija mogu prelaziti jedna u drugu, u međusobnom odnosu koji je definisan poznatom [[Ajštajn]]ovom jednačinom:
 
:'''E = mc<sup>2</sup>'''
 
gde je
 
:'''E''' - oslobođena ili apsorbovana [[energija]]
:'''m''' - gubitak ili dobitak [[masa|mase]]
:'''c''' – brzina [[svetlost]]i
 
Drugim rečima, umesto dva fundimentalna zakona: zakona o održanju mase i zakona o držanju energije, postoji samo jedan princip.