Zakon održanja mase – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
uvod
Red 1:
{{Mehanika kontinuuma}}
'''Zakon oodržanja održanjumase''' (ili '''zakon očuvanja mase''') predstavlja eksperimentalno utvrđenu činjenicu da je u hemijskim reakcijama [[masa]] reaktanata jednaka masi proizvoda reakcije. S obzirom na to da u nuklearnim reakcijama i pri velikim brzinama (uporedivim sa [[brzina svetlosti|brzinom svetlosti]]) dolazi do pretvaranja mase u energiju ili obrnuto, može se smatrati specijalnim slučajem [[zakon održanja materije|zakona o održanju materije]].
 
== Uvod ==
 
Površnim posmatranjem nekih procesa u prirodi (kao što su rast drveta, [[sagorevanje]] sveće ili [[isparavanje]] vode) može se doći do ubeđenja da [[materija]] može nastati i nestati. Međutim pažljivim posmartanjem može se utvrditi da ovo nije slučaj. Materija može da promeni svoj oblik, [[agregatno stanje]] i sl. ali ne može nastati ni iz čega ili nestati.
 
Ovaj zakon se ponekada i naziva '''zakon o neuništivosti materije'''.
 
== UvodIstorija ==
 
[[Antoan Lavoazje‎‎|A. L. Lavoazije]] (Lavoisier) je [[1774]]. u eksperimentu u kome je zagrevao [[kalaj]] sa [[vazduh]]om u zatvorenom sudu primetio da je težina celog sistema ista pre i posle kalcinacije. Ovim je dokazano da sistem nije dobio ni izgubio na težini. Ovaj eksperiment je ukazao na činjenicu da nema pre i posle reakcije nema promene količine materije.
Linija 16 ⟶ 18:
 
'''A+B = C+D'''
 
Ovaj zakon se ponekada i naziva '''zakon o neuništivosti materije'''.
 
== Eksperimentalna potvrda ==
Red 25:
J. J. [[Maley]] je 1912. godine upotrebio vagu koja je bila znatno usavršena da bi se otklonio nedostatak gore navedenih eksperimenata. On je uspeo da dokaže da u slučaju reakcije između barijumhlorida i natrijumsulfata, svaka promena u masi mora biti manja od jednog milionitog dela.
 
== Masa – energijaMasa–energija konverzija ==
{{main|Ekvivalentnost mase i energije}}
 
Kada se govori o ovom zakonu mora se primetiti da prema teoriji relativiteta materija (kao oblik energije) i energija mogu prelaziti jedna u drugu, u međusobnom odnosu koji je definisan poznatom [[Ajštajn]]ovom jednačinom:
 
:'''E = mc<sup>2</sup>'''
 
gde je