Vojislavljevići – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 23:
* '''Dobroslav''', dukljanski kralj, sin [[Mihailo|Mihaila]] i polubrat [[Bodin]]a, voljom je narodn za kralja, no ubrzo je postao žrtva urote, ''Dobroslava'', njegov nasljednik na dukljanskom prijestolju kralj ''Vladimir'', oslijepio. Umro je ''Dobroslav'' u samostanu ''Sv. Srđa i Vakha'' pokraje rijeke [[Bojana|Bojane]].
 
* '''Vladimir''', dukljanski kralj, unuk [[Mihailo|Mihaila]], surađivao s raškim županom ''Vukanom'' ,na jacanju srbijanskih zemlja Raske i Duklje. U Duklji o kojoj izvještava i [[Ljetopis popa Dukljanina]]. Otrovan je [[1118.]] po naređenju [[Bodin]]ove žene kraljice ''Jakvinte''.
 
* '''Đorđe''', u dva navrata dukljanski kralj, najprije [[1118.]] a onda u razdoblju od [[1125.]] do [[1131.]] godine. Sin [[Bodin]]ov. Sa svojom majkom ''Jakvintom'' se žestoko obračunavao sa ''Dukljanskom kraljevstvu''. No, [[Bizant]] je uskoristio unutarnje borbe, pa su poduzeli vojni napad na Duklju, zauzeli prijestonicu [[Skadar]], uhitili ''Jakvintu'' i poslali je u [[Carigrad]] tamo je i umrla. Nakon borbi, ''Đorđa'' su Bizantici zarobili i odveli također u Carigrad gdje je i umro.
Red 31:
* '''Gradihna''', dukljanski kralj, vladao od [[1131.]] do [[1141.]] godine, sin kneza ''Branislava'', za kralja postavljen kao bizantski vazal. [[Ljetopis popa Dukljanina]] opisuje kako je bio ''Gradihna'' ''"blag, krotak, milosrdan, zaštitnik udovica i siročadi"''. Moć je ''Dukljanskoga kraljevstva'' za njegova doba već bila na izmaku.
 
* '''Radoslav''', dukljanski knez, naslijedio pristolje do svoga oca kralja ''Gradihne'', no za razliku od njega i svih ostalih ''Vojislavljevića'' od doba [[Mihailo|Mihaila]], ''Radoslav'' nije nosio titulu kralja, što bjelodano svjedoči o dezintegraciji moći ''Dukljanskoga kraljevstva''.
 
== Izvori ==