Razlike između izmjena na stranici "Banjani (pleme)"

Dodano 6 bajtova ,  prije 1 godinu
m
oznaka: uređivanje izvornog kôda (2017)
[[Velimlje]] je jedino naselje Banjana koje je već krajem devetnaestog vijeka steklo status varoši i živjelo je kao činovničko-trgovačko naselje sve do 1960, kada je izgubilo status opštinskog centra. No, i dalje se uzima kao varoš sa mjesnom kancelarijom.
 
Banjska sela su: [[Klenak]], [[Koprivice]], [[Macavare]], [[Milovići (Banjani)|Milovići]], [[Miljanići]], [[Petrovići selo(Nikšić)|Petrovići]], [[Prigradina]], [[Riječani (Laktaši)|Riječani]], [[Tupan]]. Međutim svako od ovih sela ima više zaselaka, odnosno manjih grupa kuća, koje se mogu izdvojiti i kao posebna sela. Na primjer selo Miljanići obuhvata čak još pet sela, a to su: [[Dubočke]],[[Birač]], [[Muževice]], [[Rusenovići]], [[Jelovica]], kao i njihovo centralno naselje: [[Miljanići]]. Koprivice takođe čine više sela: [[Renovac]], [[Šake]], [[Čista vlaka]], [[Crni kuk]], [[Šljeme]].
 
Banjani su u posljednja dva vijeka imali oko četrdeset bratstava. Za to vrijeme neka su bratstva iščezla iz plemena – smanjivalo se njihovo muško potomstvo dok nije nestalo, mada su tome dale doprinos i česte emigracije iz ovog pasivnog kraja. A u posljednje pola stoljeća neke su se banjske porodice pomjerile do obližnjih gradova, pa više ne žive u plemenu, ali ne otuđuju svoju imovinu, dakle očevinu. Ima i primjera da su od jednog bratstva nastala dva, što se neki bratstvenički ogranak zvanično proglašava posebnim bratstvom. Tako se potomci Rada Miljanića (krajem 19-og vijeka) zovu Radovići. Kako se Velimlje izgrađivalo kao varošica, kao i razvojem školstva i saobraćaja, u ovaj su kraj živjeli kraće ili duže i neki ljudi sa strane, pa ih ne možemo smatrati Banjanima. Ali ako su njihove tri generacije živjele u plemenu, treba ih uzeti u obzir kao i druga banjska bratstva, pa čak i kada predstavljaju smo jednu porodicu.
113

izmjena