Suština – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 9:
Za [[Platon]]a ''ousia'' je opšti [[bitak]] stvarnosti, ono u čemu učestvuju sve stvari ukoliko jesu. [[Aristotel]] daje razrađeno filozofsko značenje pojma ''ousia'', označavajući ga kao unutarnji princip bića, ono po čemu je [[biće]] upravo to što jest: "Bit, kojoj je pojam odredba, takođe se naziva bivstvo svake pojedinačnosti" (Aristotel, Met., V, 1017 b 23-26).
 
[[SrednjovekovnaIbn filozofijaSina]] je bituveo razliku između egzistencije i esencije, što su prihvatili srednjovekovni evropski filozofi.<ref>Frederik Koplston, Srednjovekovna filozofija (esencijustr. 225), Beograd, 1989.</ref> [[Srednjovekovna filozofija]] je esenciju uglavnom metafizički razdvajala od postojanja ([[egzistencija|egzistencije]]). Esencija je takođe bila jedan od ključnih pojmova [[alhemija|alhemije]] (vidi: [[kvintesencija]]).
 
Prema [[Spinoza|Spinozi]], suštini jedne stvari pripada ono, čijom datošću nužnim načinom se stavlja stvar, a čijim uklanjanjem nužnim načinom se uklanja stvar.<ref>Spinoza, Etika (str. 45), Beograd, 1983.</ref> On definiše uzrok samog sebe, kao ono čija suština sadrži u sebi [[postojanje]], ili čija se priroda ne može shvatiti drugačije nego kao postojeća.<ref>Spinoza, Etika (str. 3), Beograd, 1983.</ref> Sve što se može shvatiti kao da ne postoji, njegova suština ne sadrži u sebi postojanje.<ref>Spinoza, Etika (str. 4), Beograd, 1983.</ref>