Razlike između izmjena na stranici "Ivan Skot Eriugena"

Dodano 16 bajtova ,  prije 1 godinu
m
nema sažetka uređivanja
m
m
 
Iako se smatra da je on jedan od najznačajnijih [[filozof]]a rane [[skolastika|sholastike]], crkva je njegovo delo osudila.
 
Ivan Skot Erijugena je bio prvi veliki filozof [[Hrišćanska skolastika|hrišćanske skolastike]] ([[srednjovekovna filozofija]]). Mnoge misli temelji na mističko-neoplatonskim spisima Dionizija Areopagite ([[Pseudodionizije|Pseudodionizija]]), čije je spise sa grčkog preveo na latinski. Njegova filozofija se odlikuje [[Panteizam|panteizmom]] i [[Neoplatonizam|neoplatonizmom]]. Branio je slobodnu volju i ostao poznat po ustrajavanju na izmirenju [[razum]]a i hrišćanske teologije. Pritom daje prednost razumu nad autoritetom, a naglašava i mističke elemente. Glavno delo mu je ''De divisione naturæ'' (O podeli prirode), spaljeno zbog krivoverja [[1225]]. U njemu Erijugena opisuje put od [[Bog]]a (i stvaranja sveta) ka Bogu (u kojem čovek nalazi poslednje utočište). U pitanju univerzalija je realista.
 
Erijugena pretpostavlja saglasnost uma i vere i kaže: "Pravi autoritet ne sprečava pravi um, niti pravi um pravi autoritet. Oboje potiču iz istog izvora, tj. božanskog znanja". Još je dodao: "Slab je svaki autoritet koji nije potvrđen istinskim umom, a istinskom umu nije neophodno da bude potvrđen bilo kakvim autoritetom". Dakle, Erijugena je jedan od retkih hrišćanskih filozofa koji filozofiju nije potpuno podredio [[teologija|teologiji]].