Aja Sofija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 3:
[[Datoteka:Hagia Sophia 09.JPG|thumb|300px|<center>'''Aja Sofija'''</center>]]
 
'''Aja Sofija''' ili '''Crkva Svete mudrosti''' ([[grčki]]: ''Hagia'' = "svet", ''Sophia'' = "mudrost") građevina je u [[Carigrad]]u ([[Istanbul]]u), koja je bila izgrađena kao [[crkva]], zatim prenamijenjena u [[Džamija|džamiju]], a potom u [[muzej]]. Predstavlja remek-djelo [[Bizantska umjetnost|bizantske arhitekture]] i umjetnosti uopće. Bila je najveća crkva na svetu gotovo hiljadu godine sve do gradnje Seviljske katedrale 1520. godine.
 
Aja Sofija je izgrađena u doba vladavine cara [[Justinijan]]a. Jedno od najvećih graditeljskih dostignuća u povijesti čovječanstva izgrađeno je za samo pet godina: od [[532.]] do [[537.]] Crkva je bila posvećena [[Krist]]u kao personifikaciji ''Svete Mudrosti''. Izgrađena je od kamena i opeke, visoka 55 metara, a promjer kupole iznosi joj 31 metar.
Red 26:
Za razliku od [[Panteon]]a, gdje je ritam kretanja promatrača jednak ritmu izmjenjivanja prostora i volumena, ovdje razdvajamo vizualno kretanje od stvarnog. Omjeri središnjeg potkupolnog prostora takvi su da ga unatoč velikim dimenzijama već s ulaza možemo obuhvatiti pogledom i vizualno pratiti prostornu "eksploziju".
 
Kupola stoji na ''[[pandantiv]]ima'' (trokutasti segmenti konkavnih stranica) kojima se veže na četiri golema luka. Zbog dojma lebdenja su pandantivi i dobili ime ([[latinski]]: ''pendere'' = "visjeti"). Zahvaljujući njima omogućen je glatki prijelaz s četvrtaste osnove na kružni oblik kupole i arhitekti su mogli graditi veće i lakše kupole. Kupola je najraniji primjer uporabe pandantiva velikih dimenzija i označila je svu bizantsku gradnju poslije.
 
[[Kupola]] je izgrađena jednim slojem [[opeka|opeke]] čime je stvorena tanka stjenka koja je minimalizirala težinu pandantiva. Unutarnji pogled pokazuje kako je svaki od 40 malenih polukružnih prozora u bazi kupole odvojen malim svodnim lukom čime je ojačana iznutra. Ovi prozori dopuštaju zrakama svjetlosti da ulaze u crkvu iz svih smjerova (u jednom trenutku nam se može učiniti kako kupola lebdi odvojena od crkve – [[ranokršćanska simbolika]] savršenog kruga kao ''Kraljevstva Nebeskog'').