Mokša – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Mladifilozof je premjestio stranicu Mokša na Mokša (razvrstavanje)
oznaka: novo preusmjerenje
 
preuzeto sa sr wiki
oznaka: uklonjeno preusmjerenje
Red 1:
{{Druge upotrebe|Mokšani{{!}}Mokša (narod)|Mokšanski jezik{{!}}Mokša (jezik)}}
#PREUSMJERI [[Mokša (razvrstavanje)]]
'''Mokša''' ([[sanskrt|sanskrit]]: मोक्ष ''mokṣa'') ili '''mukti''' (sanskrit: मुक्ति ''mukti''), doslovno oslobođenje, razrešenje, je pojam koji u indijskim religijama znači oslobođenje iz večnog toka „rađanja, umiranja i [[reinkarnacija|preporađanja]]" ([[samsara]]) i svekolike patnje i ograničenosti postojanja u svetu. To je krajnji cilj mudrosti u indijskoj filozofiji.
 
U svim granama indijske filozofije uvek je postojao i praktični cilj, prema kojem se i merila uspešnost te filozofije.<ref name="Iveković"/> Taj je cilj oslobođenje od večnog kruga zbivanja, i u raznim se filozofskim sistemima različito tumači i postiže.<ref name="Iveković">Rada Iveković, Rana budistička misao ), Biblioteka Logos, IP Veselin Masleša, Sarajevo. (1977). str. 131-152.</ref> U vedanti, mokša (''mukti'') pretpostavlja apsolutizaciju [[atman]]a. To je konačno jedinstvo s apsolutom, uviđanje jedinstva atman-brahman, ukidanje dihotomije subjektivnog i objektivnog. Nasuprot tome, u budizmu oslobođenje predstavlja krajnju negaciju sopstva ([[anatman]]). Oslobođenje je u [[Nirvana|nirvani]], ugasnuću, za koje su potrebni moralni, psihički, karmički, meditativni preduslovi.<ref name="Iveković"/>
 
Oslobođenje je uslovljeno stanjem svijesti i razumijevanjem najviše istine o zbilji.<ref name="Iveković"/>
 
== Etimologija ==
 
Mokša dolazi od sanskritskog korena ''muc'' u značenju pustiti, osloboditi.<ref name="Iveković" />
 
== Mokša u hinduizmu ==
 
Mokša je pojam suprotan [[karma|karmi]], moralnoj determiniranosti delatnošću. U hinduističkoj filozofiji mokša predstavlja transcendenciju fenomenskog postojanja: svesti, vremena, prostora i kauzalnosti ([[karma]]) u bilo kom smislu.
 
Mokša označava razlaganje materijalnog sopstva kako bi se razotkrila osnova postojanja – duh (''đivatman'' - duša ili sopstvo). Oslobođenje se doseže asketskom disciplinom smirivanja strasti. Mokša ima dvostruku svrhu: metafizičku realizaciju (''sadhana'') i etičku svrhu ublaženja i prestanka patnje<ref>Mokša, Filozofijski rečnik, Matica Hrvatska, Zagreb 1984.</ref>.
 
== Mokša u budizmu ==
{{main|Nirvana}}
Mokša se u [[budizam|budizmu]] naziva [[nirvana]] (nibbana) odn. utrnuće, ugašenost. Razlika u tumačenju oslobođenja u hinduizmu i budizmu javlja se zbog različitog tumačenja sopstva (sebe, duše). U budizmu se sopstvo ne označava u smislu samoostvarenja (''atma-jnana'', ''atma-džnana'' – znanje o sebi) već se pod sopstvom isključivo smatra agregat ([[id, ego i super ego|ego]]), i to u skladu sa [[Buda|Budinom]] doktrinom anata (ne-ja). U budističkoj nirvani nema više nikakvih opažaja pa tako ni bilo kakvog sopstva.
 
== Izvori ==
{{reflist}}
 
== Vidi još ==
* [[Satori]]
 
[[Kategorija:Hinduizam]]
[[Kategorija:Sanskritski izrazi]]