Ewa Majewska – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Edgar Allan Poe je premjestio stranicu Eva Majevska na Ewa Majewska
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[File:Ewa.Majewska.JPG|thumb|Ewa Majewska]]
'''Eva Alisja Majevska''' (Ewa Alicja Majewska, 1978) je [[Poljska|poljska]] filozofkinja i feministkinja. U toku 1990-tih i 2000-tih bila je uključena u anarhističke, ekološke i ženske društvene pokrete, kao i pokrete protiv državnih granica. Trenutno je saradnica [[Institut za kulturna istraživanja|Instituta za kulturna istraživanja]] u Berlinu.
 
Linija 7 ⟶ 8:
 
Objavila je četiri knjige na poljskom jeziku i uredila četiri zbornika. Objavila je i preko 50 članaka i eseja na engleskom, njemačkom, francuskom, ukrajinskom i poljskom, u časopisima kao što su "Signs. Journal for Women in Culture and Society", "Springerin", "e-flux", "Third Text", "Journal of Utopian Studies" or "Jacobin". Njeno sadašnje istraživanje je posvećeno Hegelovoj filozofiji, feminističkoj kritičkoj teoriji i kulturama antifašizma. Njena sljedeća knjiga, “Feministički antifašizam” biće objavljena 2021. godine.
 
 
== Teorijski rad ==
 
Njen filozofski rad se kreće između frankfurtske škole, teorija [[Žil Delez|Žila Deleza]] i socijalističkog feminizma. Teme kojima se bavi su rod, porodica, granice i migracije, mediji, a često piše o pitanjima slobode i moći. Ona razvija analitička sredstva koja socijalnu imaginaciju usmjeravaju ka emancipaciji.
 
 
== Izabrana bibliografija ==
Linija 30 ⟶ 29:
* On Ophelic Counterpublics: http://www.zorkawollny.net/OFELIE/index.php/ewa-majewska/
 
{{Normativna kontrola}}
 
[[Kategorija:Anarhisti]]
[[Kategorija:Feministkinje]]
[[Kategorija:Rođeni 1978.]]
[[Kategorija:Poljski filozofi]]