Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 22:
'''Nacionalna i sveučilišna knjižnica''' (''NSK'', ranije ''Nacionalna i sveučilišna biblioteka'', ''NSB'') je javna ustanova u [[Zagreb]]u, u [[Hrvatska|Hrvatskoj]], koja obavlja bibliotekarsku i informatičku djelatnost nacionalne knjižnice [[Republika Hrvatska|Republike Hrvatske]] i središnje knjižnice [[Sveučilište u Zagrebu|Sveučilišta u Zagrebu]].
 
Osnovana je [[1607]]. godine početkom rada Isusovačke gimnazije na [[Gradec]]u.<ref name="konacniplan">[http://jutarnji.hr/nedjeljni_jutarnji/clanak/art-2007,12,16,aleksandar_milles,101986.jl Jutarnji: „Konačni plan bio je spaliti biblioteku“], Pristupljeno 15. 4. 2013.</ref> U novu zgradu, u Ulicu bratske zajednice, preselila se [[1995]]. godine i tu je smeštena i danas. Zgradu su osmislili čuveni hrvatski arhitekte [[Velimir NajdhartNeidhardt]], [[Marijan Hržić]], [[Zvonimir Krznarić]] i [[Davor Mance]] u duhu
[[Moderna arhitektura u Hrvatskoj|Moderne arhitekture]], a izgradnja je trajala šest godina (od 1978. do 1984). Nacionalna i univerzitetska biblioteka ima nekoliko delatnosti: izgrađivanje i organizovanje hrvatske nacionalne zbirke književne građe, čuvanje i obnavljanje književne građe, kao i izdavanje, izlaganje i promovisanje novih naslova. Biblioteka sadrži oko 2,5 miliona primeraka [[knjiga]].