Školski predmeti u Hogwartsu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 8:
[[Albus Dumbledore]] je predavao Preobrazbu prije nego što je postao ravnatelj. Trenutna je profesorica preobrazbe [[Minerva McGonagall]], iako bio ona, sada kad više nema Dumbledorea mogla postati nova ravnateljica, a na mjestu predavača bi ju mogao zamijeniti netko drugi.
 
=== OdbranaObrana od mračnih sila ===
==== Popis profesora ''OdbraneObrane'' ====
* [[Manje važni profesori u Hogwartsu|Galatea Merrythought]]
:Bila je zaposlena u školi pedeset godina prije početka radnje romana o Harryju Potteru. [[Lord Voldemort]] je neuspješno pokušao dobiti posao nakon njezinog odlaska u mirovinu.
Red 17:
 
* [[Gilderoy Lockhart]] ([[Harry Potter i Odaja tajni]])
:Lockhartova je 'karijera' profesora OdbraneObrane od mračnih sila završila kad se na njega odbila čarolija brisanja pamćenja. Prevezen je u [[Bolnica Svetog Munga za magične ozlijede i bolesti|Bolnicu svetog Munga za magične ozljede i bolesti]] zbog amnezije. Mnogi su učenici i djelatnici škole bili sretni zbog njegovog odlaska.
 
* [[Remus Lupin]] ([[Harry Potter i zatočenik Azkabana]])
:Lupin je dao otkaz kad se saznalo da je [[vukodlak]]. [[Severus Snape]] je zamijenio Lupina tokom barem jednog predavanja te školske godine (zbog punog mjeseca). Za otkaz se zapravo odlučio kad ga je Snape razotkrio kao vukodlaka pred školom, ali i pred roditeljima učenika. Jedan od boljih profesora ''OdbraneObrane''.
* [[Alastor Moody]] ([[Harry Potter i Plameni pehar]])
Red 26:
 
* [[Dolores Umbridge]] ([[Harry Potter i Red feniksa]])
:Harry Potter je tokom Umbridgičine 'vladavine' održavao tajnu nastavu OdbraneObrane od mračnih sila zato što je Umbridgeova inzistirala na tome da podučava samo teoriju. Strogo je kažnjavala Harryja tokom školske godine, a na kratko je vrijeme preuzela i vođenje škole od Dumbledorea. Otpuštena je nakon što je [[Lord Voldemort|Voldemortov]] napad u [[Ministarstvo magije|Ministarstvu Magije]] pokazao da je potrebno praktično znanje OdbraneObrane od mračnih sila.
 
* [[Severus Snape]] ([[Harry Potter i Princ miješane krvi]])
:Snape je preuzeo mjesto učitelja odbraneobrane od mračnih sila, a na mjestu učitelja čarobnih napitaka ga je zamijenio [[Horace Slughorn]]. Pobjegao je iz škole nakon bitke u Hogwartsu.
 
=== Čarolije ===