Papir – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
oznaka: uređivanje izvornog koda (2017)
Ispravljene određene gramatičke greške.
Red 14:
Kao sirovinu, Kinezi su koristili koru [[dud]]a ili bambus, [[Evropljani]] su koristili stare krpe od [[pamuk]]a i [[lan]]a, dok se danas drveta tačnije od [[Celuloza|celuloze]]. Papir je izrazito značajno doprineo prosveti i nauci. Pronalazak papira smatra se jednim od pokazatelja početka novog veka. Koristi se u razne svrhe i može se naći u raznim oblicima.
[[Datoteka:Bambus.JPG|thumb|left|200px|Bambus — sirovina na istoku]]
Osnovno sredstvo za ručnu proizvodnju hartije je kalup za zahvatanje natopljene pulpe. Dobri kalupi sa [[istok]]a su lepo izrađeni i imali su okvir sa šarkama za držanje [[sito|sita]]. Majstor naizmenično spušta i izvlači kalup iz bazena i lagano ga trese da bi se pulpa ražirila po situ. Stezaljke se zatim otvore a sito se izvadi. Kalupi na Zapaduzapadu imaju sito od tanke žice umesto bambusa.
 
[[Majstor]] stavlja kalup u bazen, pulpa se skuplja na kalupu a tečnost se cedi ostavljajući na situ beomaveoma tanak sloj vlakana. Ceđenje se radi kada [[vlakna]] naprave vlažan [[list]] papira. Listovi se slažu jedan preko drugog, a [[voda]] se cijedi pritiskom kamena ili pomoću prese koja liči na štamparsku. [[Islam]]ski majstori prvi su napravili hartiju u boji. Oni su na nju nanosili čak i zlatne ili srebrne začkice. Danas imamo hartiju u svim mogućim bojama. Naročita hartija kao ona što su je pravili [[muslimani]] može se koristiti za pisanje diploma ili svjedočanstava.
 
== Izvori ==