Atila: Razlika između izmjena

Dodano 18 bajtova ,  prije 2 godine
Istočnim carstvom je tada vladao car [[Teodosije II]], koji se suočavao sa hunskom opasnošću. Za vreme dvovlašća kod Huna bilo je samo izolovanih incidenata na granici Teodosijevog carstva, da bi se za vreme Atile sukobi preneli i u unutrašnjost carstva.
 
Okupivši ogromnu armadu, Atila je krenuo da osvaja i pustoši pojedine gradove Istočnog carstva. Prvi napad je preuzeo na Emonu ([[Ljubljana]]), [[445]].,zatim na Sirmijum ([[Sremska Mitrovivca|Sremska Mitrovica]]) [[447]]., spalivši grad do temelja. Zatim je stradao Petovio ([[Ptuj]]) [[449]]., pa Singidunim ([[Beograd]]), za čiju svhu je Atila dovukao teške katapulte koje su rušili jaka utvrđenja. Većinu stanovništva je poveo sa sobom kao robove. Krećući se dalje prema jugu, napao je Naisus ([[Niš]]), u septembru [[450]].
Grad je branio zapovednik rimske provincije Ilirije (magister militum per Ilyricum) Aginteja, koji je naredio da se celokupno stanovništvo skloni iz grada na udaljeni brežuljak, pokraj reke [[Nišava|Nišave]]. Huni su opsedali grad, tukli zidine utvrđenja i kasapili vizantijske vojnike.
Na kraju je Aginteja predao grad u Atiline ruke, i da bi spasao život položio je sve dragocenosti i zlato koje je imao pred hunskim osvajačem.
Anonimni korisnik