Freska – razlika između verzija

Dodano 328 bajtova ,  prije 3 godine
fotka
mNema sažetka izmjene
(fotka)
oznake: vraćena izmjena vizualno uređivanje
[[Kategorija:Slikarske tehnike]]
 
[[da:Kalkmaleri]]
[[da:Kalkmaleri]]Freska je tehnika slikanja na zidu. Slika se bojama, koje se rastapaju u vodi, po svježem sloju žbuke. Boja se suši istovremeno s podlogom i tako se nerazdvojno povezuje s njom. Rad na svježoj žbuci zahtijeva brzinu i sigurnost jer se naknadne promjene mogu izvršiti tek tako sa se ukloni čitav sloj žbuke i da se zamijeni novim slojem. Zato su slikari prethodno izrađivali crtež na kartonu koji se u mjeri slagao s konačnim djelom i prenosili obrise na svježu žbuku.
[[Datoteka:Freska Bogorodica Pešterna od Kališta. 03.jpg|mini|293x293piksel|Bogorodica Pešterna od [[Kalište (Makedonija)|Kališta]] (Makedonija) - freska iz [[14. vijek|XIV st.]]]]
Postoji još jedna varijanta fresko- tehnike, a ona se zove secco (tal. suho). Boja se nanosi na osušenu žbuku, koja se prije slikanja osvježi gašenim vapnom. Stapanje boje s podlogom nije tako potpuno i zato dolazi do znatnih oštećenja.
'''Freska''' (''al fresco'', ''affresco,'' [[da:KalkmaleriItalijanski jezik|tal.]]Freska ''na svježe'') je tehnika slikanja na zidu. Slika se bojama, koje se rastapaju u vodi, po svježem sloju žbuke. Boja se suši istovremeno s podlogom i tako se nerazdvojno povezuje s njom. Rad na svježoj žbuci zahtijeva brzinu i sigurnost jer se naknadne promjene mogu izvršiti tek tako sa se ukloni čitav sloj žbuke i da se zamijeni novim slojem. Zato su slikari prethodno izrađivali crtež na kartonu koji se u mjeri slagao s konačnim djelom i prenosili obrise na svježu žbuku.
 
Postoji još jedna varijanta fresko-zidnog tehnikeslikarstva, a ona se zove ''al secco'' (tal. suho). Boja se nanosi na osušenu žbuku, koja se prije slikanja osvježi gašenim vapnom. Stapanje boje s podlogom nije tako potpuno i zato dolazi do znatnih oštećenja.
 
== Usporedi ==
 
* [[Mural]]
* [[Grafiti|Graffiti]]
{{Slikarske tehnike}}
{{Commonscat|Frescos}}
Anonimni korisnik