Bjelovar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
→‎Slavni ljudi: nadopuna i fotke
Red 27:
 
Visoravan je nastala plitkim nadsvođenjem, no pri njenom oblikovanju sudjelovali su i rasjedni procesi. U sastavu su pliocenski pjeskuljasti lapori i pješčanici s mjestimičnim manjim naslagama lignita. Starije kamenje nigdje ne dopire do površine. Kristalinske stijene su otkrivene u dubokim bušotinama.
[[Datoteka:Sinagoga Bjelovar.jpg|mini|295x295piksel|Bjelovar, sinagoga]]
 
Grad Bjelovar je klimatski prijelazan prostor umjereno kontinentalnih obilježja. Zime u ovom prostoru su umjereno hladne, a ljeta su topla.Pretežno je povoljan godišnji raspored padalina, a iznosi oko 900 mm godišnje.
 
Red 34:
Srednja godišnja temperatura u Gradu Bjelovaru je oko 12° C.
== Naseljena mjesta ==
Bjelovar, [[Breza (Bjelovar)|Breza]], [[Brezovac (Bjelovar)|Brezovac]], [[Ciglena]], [[Galovac (Bjelovar)|Galovac]], [[Gornji Tomaš]], [[Gudovac]], [[Klokočevac, Bjelovar|Klokočevac]], [[Kokinac]], [[Kupinovac]], [[Letičani]], [[Mala Ciglena]], [[Malo Korenovo]], [[Novi Pavljani]], [[Novoseljani]], [[Obrovnica]], [[Patkovac]], [[Plavnice Gornje]], [[Plavnice Stare]], [[Prespa]], [[Prgomelje (Bjelovar)|Prgomelje]], [[Prokljuvani (Bjelovar)|Prokljuvani]], [[Puričani]], [[Rajić (Bjelovar)|Rajić]], [[Stančići]], [[Stari Pavljani]], [[Tomaš]], [[Trojstveni Markovac]], [[Veliko Korenovo]], [[Vinkovićevo naselje]], [[Zvijerci]] i [[Ždralovi (Bjelovar)|Ždralovi]].
[[Datoteka:Slovenski izgnanci v Bjelovarju.jpg|mini|Slovenski izgnanici u Bjelovaru]]
 
== Historija ==
Krajem 14. i početkom 15. stoljeća u ovom već gusto naseljenom području nalaze se mnogi plemoćkifeudalni i crkveni posjedi. U neposrednoj blizini današnjeg Bjelovara nalaze se crkvene župe u Korenovu, Velikim Sredicama, Pavljanima, Međurači i Novoj Rači.
U to doba može se smjestiti začetak Bjelovara koji se prvi put spominje u zasad nepouzdanom zapisu iz 1413. godine.
 
Nadiranjem Turaka u 15. i 16. stoljeću ovaj kraj postaje "ničija zemlja" te neprestano prelazi iz ruke u ruku. Stanovništvo se razbježalo i život se uglavnom odvija u malim utvrdama duž nestalne granice s Trucima. Tada je na području Varaždinskog generalata osnovana proslavljena 16. pješačka pukovnija.
Tada je na području Varaždinskog generalata osnovana proslavljena 16. pješačka pukovnija.
 
Prvi zapovjednik te slavne pukovnije bio je 1538. godine Nikola Jurišić od Kisega. U velikom ratovanju 1591. do 1594. godine hrvatska je vojska konačno zaustavila prodiranje Turaka.
Red 48:
 
U pismu križevačkog generala Ivana Herbersteina 1666. godine dvorskom ratnom vijeću spominje se "G'schloss Bellovar" oko kojega su se vodili bojevi s doseljenim Vlasima. Slavonska krajina je u 16. i 17. stoljeću bila razdijeljena u četiri kapetanije - Križevci, Ivanić, Koprivnica i Đurđevac, a svaka kapetanija u vojvodstva.
[[Datoteka:Bjelovar Rotor.JPG|mini|265x265piksel|Bjelovar, rotor]]
 
Jedan je časnik kao zapovjednik vojvodstva s vojnicima stanovao u utvrdi Bjelovar. Te su četiri kapetanije spojene 1749. godine u dvije pukovnije: 5. križevačku i 6. đurđevačku, koje su se sto godina kasnije, 1872. godine, ponovno spojile u 16. varaždinsku pješačku pukovniju. Zapovjednik te nove pukovnije ibo je pukovnik Peter Csikos von Sessia, otac slavnoga hrvatskog slikara Bele. Ta je pukovnija 1919. godine preimenovana u 42. bjelovarski pješadijski puk.
Polovicom 18. stoljeća posvuda su u Vojnoj krajini zaredale bune krajišnika zabrinutih za svoje pravice, koje su im bile ograničene novim odredbama carskoga dvora. Severinska buna, koja je dobrano uzdrmala Varaždinski generalat, krvavo je ugušena 1755. godine pa je odmah nakon toga carica Marija Terezija odredila da se u središtu krajiških pukovnija sagradi snažno vojno uporište - Novi Varaždin.
Red 65:
 
== Slavni ljudi ==
*[[Datoteka:Spomen ploca-kuca Vojina Bakica.jpg|mini]][[Vojin Bakić]], kipar svjetskog glasa
* [[Momčilo Bajagić- Bajaga|Momčilo ,Bajagić poznati- srpskiBajaga]], glazbenikrocker i vođa grupe "Bajaga i Instruktori"
* Bogdan Diklić, poznati srpski glumac
* [[Hrvoje Horvat]], jedan od najboljih rukometaša Jugoslavije i svijeta
* [[Bogdan Diklić]], poznati srpski glumac
* prof. Josip Samaržija - Bepo, poznati rukometni trener, osnivač i utemeljitelj RK Podravke, selektor ženske rukometne reprezentacije Jugoslavije i osvajač zlatne olimpijske medalje u Los Angelesu 1984
* [[Goran Navojec]], poznati hrvatski glumac
* [[Zdravko Mamić]], poznati nogometni čelnikmafiozo
* Mirko Bašić, poznati rukometaš i rukometni (golman)
* [[Ognjen Vukojević]], poznati hrvatski nogometaš i reprezentativac
* [[Vojo Šiljak]], hrvatski novinar, radijski i televizijskiradio-TV voditelj
* Bruno Šimleša, hrvatski autor knjiga popularne psihologije.
* [[Slavko Cuvaj]], hrvatski političar
* [[Goran Tribuson]], hrvatski akademikpisac
 
== Kultura ==
* [[Bjelovarski odjeci kazališta]] (BOK fest)