Liberalizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Brisanje šablona: Link FA.
manja nadopuna
Red 1:
{{Liberalizam}}
 
'''Liberalizam''' je zajednički naziv za političke ideologije koje se zalaže za kapitalističko državno uređenje kojemu je cilj što je moguće veća sloboda pojedinca postignuta kroz demokratski proces pod zaštitom pravne države. Doktrina koja je nastala u borbi mlade građanske klase protiv ograničenja (prvenstveno ekonomsko-trgovačkih, a zatim i religiozno-moralnih) ograničenja feudalizma, Nastao je kao antiteza apsolutizmu, a izražen u ideji slobodoumlja, koja traži individualnu slobodu izražavanja, mišljenja po savjesti, protiv svake konzervativne tradicije. [[Prosvjetiteljstvo]], [[racionalizam]] i [[individualizam]] mislilaca 17. i 18. st. (naročito [[Baruch de Spinoza|Spinoze]], [[Hugo Grotius|Grotiusa]], [[Montesquieu|Montesqueua]] i feanc. enciklopedista) idejna su i filozofska osnova kasnijih liberalnih stremljenja koja su se očitovala u raznim revolucionarnim pokretima. Kao politička doktrina i praksa liberalizam je vezan i ograničen jednom fazom kapitalističkog razvoja u kojoj je neko vrijeme predstavljao progresivni duhovni borbeni pokret, a kasnije poprimio (u obliku raznih liberalnih partija i individualno intelektualiziranje) konervativne karakteristike, u dogmatsku apologetiku kapitalističkog poretka.
'''Liberalizam''' je zajednički naziv za političke ideologije koje se zalaže za državno uređenje kojemu je cilj što je moguće veća sloboda pojedinca postignuta kroz demokratski proces pod zaštitom pravne države.
 
Jedna od alternativnih definicija liberalizam navodi kao ideologiju kojoj je cilj postizanje slobode pojedinca na račun društvene jednakosti i društvene stabilnosti.