Vojislavljevići – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Nema sažetka izmjene
Red 6:
'''Vojislavljevići''' su prva [[Crnogorci|dukljanska]] [[dinastija]], koja je vladala [[Duklja|Dukljom]] od sredine 10. do konca 12. veka. Tijekom njihove vladavine [[Duklja]] je izborila samostalnost od [[Bizantsko Carstvo|Bizantskog Carstva]] i potom se digla na razinu [[kralj]]evstva.
Prvi [[kralj]] dinastije Vojislavljevića je bio [[Mihailo]] kojemu je papa [[Grgur VII.]] poslao kraljevsku krunu.<ref>[http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/duklja/papa_grgur7_pise_mihailu_vojislavljevicu.htm Pismo pape Grgura VII. Mihailu, 9.1.1078.g.]</ref>.
 
Kratkotrajna moć dinastije Vojislavljevića je od polovice 11. veka imala uzlaznu liniju. Na vrhuncu je bila za doba [[Bodin]]a, kada se teritorij rasprostirao od [[Neretva|Neretve]] na zapadu do rijeke ''Vojuše'' na istoku ([[Albanija]]), a na sjeveru je ''Dukljansko kraljevstvo'' obuhvaćalo velike djelove [[Raška|Raške]] i [[Bosna|Bosne]]<ref>[http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/duklja/dukljanska_drzava_i_povelje_dukljanskih_vladara_b_sekularac.html Crnogorski povjesničar prof.dr. Božidar Šekularac o Dukljanskoj kraljevini]</ref>,a nakon toga je početkom 12 vijeka upala u samouništavajuće građanske ratove.
 
Nakon [[crkveni raskol|crkvenog raskola]] [[1054.]] godine ostalo je ''Dukljansko kraljevstvo'' pod Vojislavljevićima [[rimokatolici|rimokatoličko, i pravoslavno ]]. KoristećiNe stalneretke su borbe između raznih Vojslavljevića raški župan [[Stefan Nemanja|Nemanja]] je [[1185.]] napao Duklju, razorio sve njene gradove (izuzev [[Kotor]]a) i zauzeo je.
 
== Vladari iz dinastije Vojislavljevića ==
* '''[[Vojislav]]''', dukljanski knez, '''[[Jovan Vladimir|Sveti Vladimir]]''' mu je bio stric ili brat od strica, vladao od [[1018.]] do [[1043.]], osamostalio Duklju, [[1042.]] pobjedio [[bizant]]sku vojsku.
 
* '''[[Mihailo]]''', dukljanski kralj, vladao od [[1046.]] do [[1081.]], dobio kraljevske oznake od [[papa|pape]] [[Grgur VII.|Grgura VII.]] najkasnije [[1078.]] godine.
 
* '''[[Bodin]]''', vladao je od [[1082.]] do [[1108.]] godine, za njegovoga doba ''Dukljansko kraljevstvo'' bilo je na vrhuncu.
Red 21:
* '''Mihailo II.''', dukljanski kralj, naslijedio oca [[Bodin]]a nakon njegove smrti [[1108.]] godine, no ubrzo je bio svrgnut.
 
* '''Dobroslav''', dukljanski kralj, sin [[Mihailo|Mihaila]] i polubrat [[Bodin]]a, voljom je narodn za kralja, no ubrzo je postao žrtva urote koju je ispleo [[raška|raški]] župan ''Vukan'' koji ga je zatvorio. Pustio ga je na slobodu, ali je ''Dobroslava'', njegov nasljednik na dukljanskom prijestolju kralj ''Vladimir'', oslijepio. Umro je ''Dobroslav'' u samostanu ''Sv. Srđa i Vakha'' pokraje rijeke [[Bojana|Bojane]].
 
* '''Vladimir''', dukljanski kralj, unuk [[Mihailo|Mihaila]], surađivao s raškim županom ''Vukanom'' i,na biojacanju eksponentsrbijanskih ''raškezemlja Raske i struje''Duklje. uU Duklji o kojoj izvještava i [[Ljetopis popa Dukljanina]]. Otrovan je [[1118.]] po naređenju [[Bodin]]ove žene kraljice ''Jakvinte''.
 
* '''Đorđe''', u dva navrata dukljanski kralj, najprije [[1118.]] a onda u razdoblju od [[1125.]] do [[1131.]] godine. Sin [[Bodin]]ov. Sa svojom majkom ''Jakvintom'' se žestoko obračunavao s ''raškom strujom'' usa ''Dukljanskom kraljevstvu''. No, [[Bizant]] je uskoristio unutarnje borbe, pa su poduzeli vojni napad na Duklju, zauzeli prijestonicu [[Skadar]], uhitili ''Jakvintu'' i poslali je u [[Carigrad]] kamotamo je i umrla. Nakon borbi, ''Đorđa'' su Bizantici zarobili i odveli također u Carigrad gdje je i umro.
 
* '''Grubeša,''' dukljanski kralj, sin kneza ''Branislava'', vladao od [[1118.]] do [[1125.]] kao bizantski [[vazal]], te ratovao protiv kralja ''Đorđa'', u jednom takov
Red 31:
* '''Gradihna''', dukljanski kralj, vladao od [[1131.]] do [[1141.]] godine, sin kneza ''Branislava'', za kralja postavljen kao bizantski vazal. [[Ljetopis popa Dukljanina]] opisuje kako je bio ''Gradihna'' ''"blag, krotak, milosrdan, zaštitnik udovica i siročadi"''. Moć je ''Dukljanskoga kraljevstva'' za njegova doba već bila na izmaku.
 
* '''Radoslav''', dukljanski knez, naslijedio pristolje do svoga oca kralja ''Gradihne'', no za razliku od njega i svih ostalih ''Vojislavljevića'' od doba [[Mihailo|Mihaila]], ''Radoslav'' nije nosio titulu kralja, što bjelodano svjedoči o dezintegraciji moći ''Dukljanskoga kraljevstva''. Skupa sa svojom braćom ''Jovanom'' i ''Vladimirom'' pokušao je ''Radoslav'' organizirati oružani otpor srpskim napadima koje je predvodio raški župan [[Stefan Nemanja|Nemanja]]. No, u tome
 
== Izvori ==