Razlike između izmjena na stranici "Nacionalizam"

Dodano 756 bajtova ,  prije 2 godine
nadopune
(definicija)
(nadopune)
[[Datoteka:Països Catalans Mural Vilassar.JPG|thumb|[[Grafit]] iz [[Katalonija|Katalonije]] u [[Španija|Španiji]] koji glasi: ''"Jedna nacija, [[Katalonske zemlje|katalonska]]! jedan jezik, [[katalonski]]!"'']]
'''Nacionalizam''' - 'pojam koji eshatološki postavlja naciju kao temelj svega. A onda se on koristi kao ideološka podloga za praktičku politiku birokratskoga potčinjavanja tog istog naroda, svođenjem njegova bitka na etabliranu tradicionalnost i diskriminaciju svega onoga što se razlikuje od povlaštene društveno-političke koncepcije' definicija je [[Praxis filozofija|praxisovaca]] koja možda najbolje ulazi u suštinu nacionalizma u XX. i XXi. stoljeću. Dok je buđenje nacionalne svijesti u doba romantizma bio politički i kulturni pokret mlade građanske klase protiv feudalizma, za osamostaljenje, prevladavanje feudalnog partikularizma i stvaranje jedinstvene (nacionalne) države i razvijanja kulture da bi ubrzo nacionalizam obilježavao imperijalističke namjere kapitalističkih država i monopola u porobljavanju drugih naroda, naročito malih i nerazvijenih, a u XX. st. nacionalizam se pretvara u ideologijujednu od najkonzervativnijih ideologija za manipulaciju masama koja se koristi kod retrogradnih povijesnih pojava u Evropi i ostalom razvijenom svijetu (klero-fašizam, nacizam, te razne varijante od frankizma, diktature pukovnika u Grčkoj, rušenja socijalizma u Jugoslaviji do erdoganoveErdoganove diktature u Turskoj, američko-evropskih imperijalnih osvajanja...) kao najmočnije oružje kapitalizma u krizi ilii u borbi protiv tekovina socijalne pravde te ostalih ljudskih prava.
 
Nacionalistička ideologija ide na '''privrženost''' sopstvenoj [[nacija|naciji]] i [[država|'''državi''']], zapravo podložnost interesima vlastodržaca koji artikuliraju tzv. potrebe nacije.<ref name="Gellner 1983-pp6-7">{{cite book|last=Gellner|first=Ernest|title=Nations and Nationalism|publisher=Cornell University Press}}</ref><ref>Akomolafe, Olusoji A. “Nationalism.” ''Ethics, Revised Edition''. Ed. John K. Roth. Pasadena, CA: Salem Press, 2005.</ref> Pojam se takođe odnosi na doktrinu<ref>Gellner, Ernest. 1983. ''Nations and Nationalism.'' Ithaca: Cornell University Press.</ref> ili politički pokret<ref>Hechter, Michael. 2001. Containing Nationalism. ISBN 0-19-924751-X .</ref> po kojoj nacija definisana u okvirima etničke pripadnosti ili nacionalne kulture, ima pravo da konstituiše nezavisnu, [[suverenitet|suverenu]] ili autonomnu političku zajednicu, baziranu na zajedničkoj istoriji i sudbini. ZagovorniciIdolopoklonici nacionalizma smatrajupropagiraju da "nacionalna svest" podrazumeva [[ljubav]] prema svojoj naciji, dobro poznavanje nacionalne istorije i kulture, isticanje nacionalnih obeležja, nacionalni ponos i navodno strasno zalaganje za nacionalni prosperitet.
 
Razvijeni pojam nacionalizma podrazumeva političku ideologiju, sistem vrednosti, predstava, načela, stavova, [[predrasuda]] i [[stereotip]]a, čije jezgro čini romantičarski kult naciona i nacionalne države, oko kojeg se ispredaju mitovi, legende koji se odnose na idealizovani nacionalni karakter i mistifikovanu nacionalnu istoriju. Kulturološki gledano uz tu dogmu ide i pad dostignutih civilizacijskih vrednosti, etičkih i estetskih kriterija, rezultat čega je uzdizanje najgoreg kiča na pijedestal svetinje. Osnovna socijalno-psihološka manipulativna funkcija nacionalizma je formiranjeda se u ime buđenja i učvršćivanjejačanja nacionalnognacionalne identiteta,svesti kaou iime buđenjeljubavi širi mržnju i jačanjenetrpeljivost nacionalne(prema svestisvim radidrugima, [[šovinizam|šovinizma]]) s jednim jedinim ciljem - homogenizacijeuspostave nacijeoligarhije i učvršćivanjaispunjavanje nacionalnenjihovih državeinteresa. Suprotno,Čak ekstremnikada slučajevije upotreba nacionalizma vodena kaprvi [[šovinizam|šovinizmu]]pogled izgledala pozitivnom, kao kod oslobodilačkih pokreta kolonijalnih zemalja, pokazalo se da je to bilo samo sredstvo za ustoličenje novih korumpiranih vlastodržaca i eksploataciju svojeg naroda i zemlje.
 
== Istorija ==
Anonimni korisnik