Drugi svjetski rat u Bosni i Hercegovini: Razlika između izmjena

nema sažetka uređivanja
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
ji su se borili!Dalje sami trazite jer ima ucenika koji prwpisuju sa ove starnaice dhhdudvdis s
ji su se borili za [[socijalizam]] i [[Federacija|federativno]] preuređenje Jugoslavije nakon oslobođenja, te [[četnici|četnike]] koji su nastojali obnoviti predratni poredak.
Dbsjbsjsbisns
 
Zusbidbdidnkd
Nakon što je 1941. u Srbiji slomljena [[Užička republika]], glavnina partizanskih snaga se prebacila u BiH gdje će biti središte njenih aktivnosti. Zbog toga će upravo to područje biti poprištem velikih i značajnih ratnih operacija kao što su
Sid difnjfnfjf
[[bitka na Neretvi]] i [[bitka na Sutjesci]].
Dkndoddidnicndk
 
sxkjdjd.r
U isto vrijeme je u BiH počinjen i veliki broj zločina nad civilnim stanovništvom, ispočetka uglavnom nad Srbima, a kasnije i nad pripadnicima drugih nacionalnosti. U tome su, u većem ili manjem omjeru, sudjelovale sve zaraćene strane, iako su partizani u tome bili više motivirani ideološkim nego nacionalnim motivima.
Xkdbjf dk
 
Xkd .cincj
Partizani su s vremenom stekli povjerenje i podršku među pripadnicima svih nacionalnosti, tako da se od [[1943]]. bilježi i veći broj muslimana među njihovim redovima. Tome je pridonijelo i stvaranje [[Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine|ZAVNOBiH]]-a kao institucije temeljem koje će u okviru poratne jugoslavenske federacije biti obnovljena bosansko-hercegovačka državnost.
Ckdi xidbkd
 
Dk jnfjckf
[[Datoteka:Bihać Republic.png|thumb|left|Bihaćka republika, 1942.|250px]]
Djsnddbidndijd.dkxdmkd
Partizani su od [[1942]]. do [[1945]]. imali velike dijelove BiH pod svojom kontrolom, ali su je nad cijelom BiH ustanovili tek neposredno iza završetka rata. [[Odžak (BiH)|Odžak]], koji se predao krajem maja [[1945]]., se smatra posljednjim osovinskim uporištem u Evropi.
Ddkmdosmd
 
Gjsnks dksnsk
Bosna i Hercegovina je imala velike gubitke stanovništva tokom Drugog svjetskog rata. Prema dopuni i reviziji saveznog popisa iz 1964: "Žrtve rata 1941-1945.", koju su dopunili i donekle revidirali saradnici Muzeja žrtava genocida iz Beograda, do 2009. poznata su imena najmanje 211.261 stradala lica sa područja Bosne i Hercegovine čiju smrt su prouzrokovale okupatorske i kolaboracionističke formacije. Riječ je o palim borcima NOVJ i o civilnim žrtvama (žrtve fašističkog terora. Ovaj popis nije konačan i dopunjava se iz godine
Skjeidjdondiss
Xkd inxidma
Ic id c
Di oj
 
== Izvori ==
Anonimni korisnik