Petar Veliki – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 91.223.169.37 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Orijentolog
oznaka: vraćanje
Red 62:
[[Datoteka:Peter_de_Grote.jpg|thumb|thumb|left|200px|Petar Veliki, portret ([[Žan Mark Natije]], [[1717]])]]
 
Kad se vratio u Moskvu, prvo se obračunao sa pobunjenicima. „Strelci“, kao vojna formacija, su raspušteni, a mnogi od njih su bili mučeni, zakopavani živi ili proterani u Sibir<ref name="HyV" />. Sam Petar je učestvovao u mučenju svoje polusestre Sofije<ref name="HyV" /> koju je na kraju doživotno zatvorio u manastir. Takođe je okončao svoj neuspeli 17-godišnji brak. Naterao je Jevdokiju da se odrekne braka i da ode u manastir<ref name="HyV" />. Carica je Petru rodila tri sina, a samo jedan, [[Aleksije|Aleksej]], je preživeo, koji je sa osam godina bio odvojen od svoje majke. Odnosi između oca i sina su svakim danom bili sve gori — Aleksej je odbijao svaku poslušnost caru, a Petar je skoro svakodnevno tukao svog sina<ref name="HyV" />.
Kad se vrati
 
u Moskvu, prvo se obračunao sa pobunjenicima. „Strelci“, kao vojna formacija, su raspušteni, a mnogi od njih su bili mučeni, zakopavani živi ili proterani u Sibir<ref name="HyV" />. Sam Petar je učestvovao u mučenju svoje polusestre Sofije<ref name="HyV" /> koju je na kraju doživotno zatvorio u manastir. Takođe je okončao svoj neuspeli 17-godišnji brak. Naterao je Jevdokiju da se odrekne braka i da ode u manastir<ref name="HyV" />. Carica je Petru rodila tri sina, a samo jedan, [[Aleksije|Aleksej]], je preživeo, koji je sa osam godina bio odvojen od svoje majke. Odnosi između oca i sina su svakim danom bili sve gori — Aleksej je odbijao svaku poslušnost caru, a Petar je skoro svakodnevno tukao svog sina<ref name="HyV" />.
 
Petrova poseta Zapadu uverila ga je da su mnogi evropski običaji bili napredniji od tradicionalnih ruskih. Petar je zato zapovedio svim svojim činovnicima i zvaničnicima da obriju brade i da nose odeću skrojenu po evropskoj modi<ref name="HyV"/>. Od toga su bili izuzeti samo sveštenici, zemljoradnici i kočijaši<ref name="2.1"/>. Bojarima je naredio da skrate svoje duge rukave i suknje kaftana, tradicionalne moskovske odeće tatarskog porekla. Na jednom prijemu koji je priredio po povratku iz inostranstva, isekao je makazama brade velikodostojnicima, bez obzira što je u Rusiji nošenje brade imalo i verski značaj i što je crkva branila [[brijanje]] brade<ref name="2.1"/>.