Razlike između izmjena na stranici "Krem"

Dodano 8 bajtova ,  prije 2 godine
nema sažetka uređivanja
(Mileram / pavlaka / vrhnje uobičajeni je naziv za ono što je na engleskom Cream. Promenite, molim, naslov. Lep pozdrav redakciji Wikipedije.)
No edit summary
'''Mileram''' ({{jez-engl|cream}}) je [[mlečni proizvod]] koji se sastoji od mlečne masti skinute sa površinskog sloja [[mleko|mleka]] pre [[Homogenizacija (hemija)|homogenizacije]]. Kod nehomogenizovanog [[mleko|mleka]], mlečna masnoća je manje gusta pa će s vremenom doći na vrh. Mileram se ubira s vrha površine mleka. U industrijskoj proizvodnji milerama, ovaj proces se ubrzava pomoću [[centrifuga]], koje se zovu separatori. U mnogim zemljama, mileram se prodaje u više klasa zavisno od ukupnog udela mlečne masti.<ref>[http://www.cdc.gov/nutrition/everyone/basics/fat/saturatedfat.html Saturated Fat]</ref><ref>[http://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/Eat-less-saturated-fat.aspx Eat less saturated fat]</ref>
 
Mileram obran sa mleka se može zvati „slatka pavlaka“ da bi se razlikovao od mileraamilerama obranog iz [[surutka|surutke]], nusproizvoda pravljenja [[sir]]a. Mileram iz surutke ima niži sadržaj masti i slaniji je, ljućikiselkastiji i sirast.<ref>[http://oukosher.org/index.php/common/article/everything_is_in_butter/ Article on sweet cream, whey cream, and the butters they produce]</ref> U mnogim zemljama, mileram se obično prodaje u fermentisanom obliku: [[kiselo mleko]], itd.
 
Mileram ima mnoštvo kulinarskih primena u slakimslatkim i slanim jelima.
 
== Izvori ==
Anonimni korisnik