Razlike između izmjena na stranici "Praroditeljski grijeh"

Dodano 1.414 bajtova ,  prije 7 mjeseci
nema sažetka uređivanja
 
Crkve koje su proizašle iz [[Reformacija|Reformacije]] na drugačiji način tumače pad prvog čovjeka i njegov utjecaj na kasnije čovječanstvo. [[Protestanti]] smatraju da ne participiraju u Adamovom grijehu, već da od Adama nasljeduju grešnu narav.
 
== Gnostička verzija mita ==
 
Prema gnostičkoj verziji mita, [[Arhont|vladari]] koji stvoriše Adama i Evu su imali "oblik zvijeri", a zabraniše im jesti sa drveta spoznaje iz ljubomore:
 
{{citiranje|Potom je došlo najmudrije od stvorenja, koje se zove Zvijer. I kada je vidjela obličje njihove majke Eve, ona joj reče, "Što vam je Bog re­kao? Je li rekao 'ne jedite sa drveta [[gnosis|znanja]]'?" Ona reče "Rekao je 'ne samo da ne smiješ jesti sa njega, nego ga i ne dotiči, jer ćeš umri­jeti". A ona joj reče "Ne boj se. Nećeš smrću umrijeti. Jer on zna da će, budete li jeli od njegova ploda, vaši umovi postati bistri, i da ćete i sami postati nalik bogovima, prepoznajući razliku između zlih ljudi i onih dobrih. Doista, to vam je rekao u ljubomori, kako ne biste od plo­da tog drveta jeli."
 
Eva je povjerovala učiteljevim riječima. Pogledala je drvo, vidjela kako je prekrasno i zamamno, i ono joj se svidje; uzela je plod sa nje­ga i jela; i isto tako dala ga je svome mužu, i on je također jeo. I njiho­vi umovi se otvoriše. Jer, kada su jeli, svjetlo znanja ih je obasjalo. Ka­da su se zaodjenuli stidom, spoznaše da su lišeni znanja. Kada su se otri­jeznili, vidješe da su nagi, i zaljube se jedno u drugo. Kada su vidjeli da oni koji su ih oblikovali imaju oblik zvijeri, prezreli su ih: bili su veo­ma svjesni.<ref>[[O poreklu sveta]]</ref>|[[O poreklu sveta]]}}
 
== Vidi još ==