Prirodna selekcija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 77.46.179.101 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
oznaka: vraćanje
Nema sažetka izmjene
Red 3:
Selekcija podrazumeva odabiranje jedinki (potomaka) koji će činiti sledeću generaciju. Izdvajanjem određenih [[fenotip]]ova, odnosno genotipova, oni se favorizuju (potpomažu) pri čemu se menja genetička struktura populacije.
 
Jedan=== od najpoznatijih primera delovanja prirodne selekcije na učestalost pojedinačnih genskih alela u ljudskim populacijama odnosi se bolest [[srpasta anemija|srpastu anemiju]], bolest česta kod afričkih urođenika. Ovu anemiju ([[malokrvnost]]) određuje [[dominantan alel]] (S) koji dovodi do stvaranja nenormalnog [[hemoglobin]]a (HbS). Taj hemoglobin je smanjene rastvorljivosti usled čega se ne raspoređuje normalno po [[eritrocit]]ima pa oni dobijaju srpast oblik. Izmenjeni hemoglobin ima i smanjenu sposobnost vezivanja O<sub>2</sub> što dovodi do anemije i nizaRavnote drugih poremećaja. U homozigotnom stanju (SS) gen je [[letalan]] zbog teškog oblika anemije. Osobe koje su recesivni homozigoti (ss) nisu anemične, ali zato lako oboljevaju od [[malarija|malarije]], bolesti koja je česta u Africi. Heterozigoti (Ss) se odlikuju najvećom životnom sposobnošću jer imaju blag oblik anemije i istovremeno imaju i manju šansu da obole od malarije. Ovo je primer za delovanje balansne (ravnotežne) selekcije, koja favorizuje heterozigote, a odstranjuje homozigote i tako se u populaciji održavaju dva alela (S i s).
=== Ravnotežna (balansna) selekcija ===
 
Jedan od najpoznatijih primera delovanja prirodne selekcije na učestalost pojedinačnih genskih alela u ljudskim populacijama odnosi se bolest [[srpasta anemija|srpastu anemiju]], bolest česta kod afričkih urođenika. Ovu anemiju ([[malokrvnost]]) određuje [[dominantan alel]] (S) koji dovodi do stvaranja nenormalnog [[hemoglobin]]a (HbS). Taj hemoglobin je smanjene rastvorljivosti usled čega se ne raspoređuje normalno po [[eritrocit]]ima pa oni dobijaju srpast oblik. Izmenjeni hemoglobin ima i smanjenu sposobnost vezivanja O<sub>2</sub> što dovodi do anemije i niza drugih poremećaja. U homozigotnom stanju (SS) gen je [[letalan]] zbog teškog oblika anemije. Osobe koje su recesivni homozigoti (ss) nisu anemične, ali zato lako oboljevaju od [[malarija|malarije]], bolesti koja je česta u Africi. Heterozigoti (Ss) se odlikuju najvećom životnom sposobnošću jer imaju blag oblik anemije i istovremeno imaju i manju šansu da obole od malarije. Ovo je primer za delovanje balansne (ravnotežne) selekcije, koja favorizuje heterozigote, a odstranjuje homozigote i tako se u populaciji održavaju dva alela (S i s).
 
=== Adaptivna vrednost ===