Razlike između izmjena na stranici "Maronitska crkva"

Dodano 57 bajtova ,  prije 3 mjeseca
Bot: Menjam datoteku/fajl Peshitta464.jpg sa Peshitta464_(The_S.S._Teacher's_Edition-The_Holy_Bible_-_Plate_XIII).jpg.
(Bot: Menjam datoteku/fajl Peshitta464.jpg sa Peshitta464_(The_S.S._Teacher's_Edition-The_Holy_Bible_-_Plate_XIII).jpg.)
 
Maroniti su nastavili održavati veze sa [[Rim]]om. U Rimu je uspostavljen maronitski koledž. Nakon poraza [[Mameluci|Mameluka]] [[Otomansko Carstvo|Osmansko carstvo]] je preuzelo Liban, ali nije se mnogo brinulo o Libanu, tako da su Libanom vladali [[Druzi]] od [[1585]]. do [[1635]]. Za vreme Druza za Maronite je bila mnogo bolja situacija. Osmansko carstvo nije bilo više spremno da toleriše islamskog jeretičkog vođu Druza, pa su porazili Druze [[1635]]. Usledio je ponovo period etničkog progona u kome su stradali deseci hiljada hrišćana. [[Francuska]] je [[1638]]. zapretila intervencijom Osmanskom carstvu u slučaju daljnjih progona hrišćanskog stanovništva. Osmansko carstvo je predalo vlast lokalnim Druzima, da bi izbegli francusku intervenciju. Kada je Evropa ratovala za vreme [[Napoleon]]a Osmansko carstvo je potaklo Druze i druge muslimane protiv Maronita. Oko [[1860]]. Maroniti i [[Druzi]] su se sukobili nakon dolaska kurdskih džihadista. [[Sultan]] je iskoristio maronitsku reakciju kao izgovor za novi progom Maronita. Francuska je zapretila Porti, pa su se džihadisti povukli. Međutim sultan je nastavljao da podržava vlast Druza, pa Maroniti dižu ustanak [[1866]] protiv Davud paše. Maronitima je stigla u pomoć evropska flota, pa je nakon bomnardovanja i evropske invazoje paša pobegao. Za vreme francuskog mandata nad Libanom [[1920]]. maroniti su dobili autonomiju i osigurali su svoju poziciju u nezavisnom [[Libanon|Libanu]] [[1943]]. Tokom francuske uprave bili su privilegovani. Bili su jedna od glavnih frakcija libanskog građanskog rata.
 
[[Datoteka:Peshitta464 (The S.S. Teacher's Edition-The Holy Bible - Plate XIII).jpg|thumb|180px|right|Pešita je standardna sirijska Biblija, koju koristi i maronitska crkva]]
 
== Organizacija ==
11.078

izmjena