Skvotiranje u Italiji: Razlika između izmjena

nema sažetka uređivanja
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
 
 
== Socijalni centri ==
 
[[Socijalni centri]] (bukvalano: društvene sredine) predstavljaju pokušaj stvoranja autonomnih prostora oslobođenih [[kapitalizam|kapitalističkih]] društvenih i ekonomskih veza. U društvenim centrima retko kada neko živi, oni služe kao javni prostori gde se upražnjava želja za društvenošću. U njima se nalaze prostori za koncerte, kafići, galerije, radionice, itd. Nastaju bespravnim zauzimanjem praznog nekorišćenog prostora. Oni su tipičan italijanski društveni fenomen.
 
 
=== Samoizolacija ===
 
 
Nakon toga, dolazi druga faza 80-tih godina, kada se socijalni centri zatvaraju u sebe. Membreti nalazi glavne razloge ove samoizolacije u prisustvu [[heroin]]a i [[terorizam|terorizma]] na ulicama. Činjenica je da se za nepunih pet godina (od [[1975]]. do [[1980]].) broj korisnika heroina povećao preko sto puta(!), tako da ih je početkom 1980-ih u Italiji bilo više od 200.000 (u odnosu na 1500 korisnika u 1975.). Političko nasilje je toliko naraslo da se na ulicama vodio pravi gerilski rat između države i levičarskih oružanih grupa ([[crvene brigade]], prva linija i mnoge druge) u kom su ubijeni mnogi italijanski političari, od kojih je najpoznatiji premijer [[Aldo Moro]]. Zato omladina u socijalnim centrima odlučuje da se “zatvori poput ježa” (Primo Moroni). Tih godina dolazi do susreta skvoterskog i [[pank]] pokreta, i pank ubrzo postaje glavna struja u socijalnim centrima.
 
 
== Broj ==
 
Broj socijalnih centara u Italiji se ne može tačno utvrditi jer sve vreme nastaju novi i nestaju stari, ali se procenjuje na oko '''140'''. Nekad ih ima znatno više nekad manje, u zavisnosti od društvene i političke klime.
 
== Podela ==
 
Pokret socijalnih centara u Italiji obuhvata sledeće fenomene:
* '''Društveni centri''' (centri sociali) su najčešće neinstitucionalizovani i nalaze se u bespravno zaposednutim prostorima.
 
== Literatura ==
#* [http://www.hartford-hwp.com/archives/62/248.html Adam Bregman, Italy's Cultural Underground]
#* [http://www.cgil.it/org.programma/webprep/cso3.htm Andrea Membretti: Centri Sociali Autogestiti: Territori in Movimento]
#* Edgar Buršić, Squatterski pokreti u zapadnoj Europi, diplomski rad, Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu
 
== Spoljašnje veze ==
 
{{Skvotiranje}}
{{Normativna kontrola}}
 
[[Kategorija:Skvotiranje u Italiji| ]]
[[Kategorija:Društvo u Italiji]]
[[Kategorija:Skvotiranje po državama|Italija]]