Đuro Đaković Holding d.d. – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Đuro Đaković Holding d.d.''' (kraće: '''ĐĐ''') je strojarska grupacija iz [[Slavonski Brod|Slavonskog Broda]] za proizvodnju [[vagon]]a, [[tramvaj]]a, specijalnih vozila, [[borbeno vozilo|borbenih vozila]], [[poljoprivredni stroj|poljoprivrednih strojeva]], [[most]]ova, industrijskih pogona, auto-dijelova itd.
 
Tvrtka ima vrlo dugačku tradiciju proizvodnje najraznovrsnijih i najsofisticiranijih proizvoda, jer je nastala još davne [[1921]]. godine. Toj dugačkoj tradiciji tvrtka duguje i izrazito iskusne i kvalitetne zaposlenike. ĐĐ se ponosi laskavom titulom prve tvornice za proizvodnju vagona i vlakova na čitavom jugoistoku Europe<ref>[https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine/vreme/1937/04/02?pageIndex=00012 ''Prvi putnički vagoni izrađeni u našoj zemlji, još ove nedelje pustiće se u saobraćaj'', "Vreme", 2. apr. 1937, str. 12]. digitalna.nb.rs (ćirilica)</ref>. Također mu je uspjelo, među prvima na svijetu, proizvesti [[most]] potpuno iz zavarenih konstrukcija (željeznički most u [[Zagreb]]u 1939. godine), pa stoga nije niti čudno da je upravo "Đuro Đaković" jedna od svega tri hrvatske tvrtke sposobne za izgradnju i najsloženijih mostovnih konstrukcija ([[Maslenički most]]), a jedina specijalizirana za mostove od čeličnih konstrukcija.
 
Osim u Hrvatskoj, dijelovi grupacije imaju dosta razgranatu mrežu poslovanja u Europi i šire, gdje izvoze mnoge svoje proizvode. Posebno se to odnosi na zapadnoeuropska tržišta, na kojima ĐĐ ostvaruje sve značajnije prihode.
 
Neke od hala ovog poduzeća je gradio ugledni hrvatski građevinski div [[GRO Vladimir Gortan]].<ref>[http://www.casopis-gradjevinar.hr/dokumenti/200204/7.pdf Časopis Građevinar 54 (2002) 4] Iz povijesti graditeljstva - Sjećanje na poduzeće koje je neslavno završilo (B. Nadilo)</ref>
== Bitne povijesne činjenice ==
 
== Bitne povijesne činjenice ==
Kao tvrtka osnovana je [[1921]]., a nakon Drugog svijetskog rata nakon [[Nacionalizacija|nacionalizacije]] tvrtki PIPNO, PIO i IP od strane [[jugokomunizam|komunista]] tvrtka dobiva ime po [[narodni heroj|narodnom heroju]] [[Đuro Đaković|Đuri Đakoviću]].