Sveta alijansa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa hr wiki
 
Nema sažetka izmjene
Red 2:
'''Sveta alijansa''' je organizacija koju su osnovale države pobjednice u ratu protiv [[Napoleon]]a. Osnova organizacije bila je borba protiv Napoleona i revolucije. Vodeću ulogu u Svetoj alijansi imale su [[Austrija]], [[Rusija]] i [[Pruska]].
 
== Tijek ==
 
Organizacija je osnovana [[26. rujna]] [[1814.]] zbog Napoleonovih ratova. Glavni osnivač je bio ruski car [[Aleksandar I., ruski car|Aleksandar I.]] U alijansu nije primljeno [[Osmansko Carstvo]]. Glavni vođe bili su austrijski kancelar [[Klemens Wenzel Lothar Metternich|Klemens Metternich]] i ruski car. 1815. su udruženim vojskama porazili [[Napoleon]]a u [[Bitka kod Waterlooa|Bitci kod Waterlooa]]. Kasnije su se savezu priključile sve tadašnje europske države osim [[Velika Britanija|Velike Britanije]], [[Osmansko Carstvo|Osmanskog Carstva]] i [[Papinska Država|Papinske Države]]. Uključila se i Francuska u kojoj je restauriran stari poredak od prije [[Francuska revolucija|Francuske revolucije]]. Nakon Napoleonovog poreza i [[Bečki kongres|Bečkog kongresa]], osnovni cilj Svete alijanse je očuvanje starog konzervativnog društvenog poretka u Europi koji se temelji na [[feudalizam|feudalizmu]] i [[apsolutizam|apsolutističkoj]] vlasti vladara, a protiv liberalnih ideja koje je Europom širio Napoleon.
 
== Raspad ==
Sveta alijansa se ubrzo raspala jer su događaji pokazali da su članice potpuno različite u politici. Prvi povod je bio pokret španjolskih kolonija u Latinskoj Americi za odcjepljenje. Kada je došlo do sukoba, [[Ujedinjeno Kraljevstvo]] je blokiralo pomoć alijanse. Drugi je bio ustanak Grka za osamostaljenje od Osmanskog Carstva. Godine 1830. organizacija se raspala.
 
Sveta alijansa se ubrzo raspala jer su događaji pokazali da su članice potpuno različite u politici. Prvi povod je bio pokret španjolskih kolonija u Latinskoj Americi za odcjepljenje. Kada je došlo do sukoba, [[Ujedinjeno Kraljevstvo]] je blokiralo pomoć alijanse. Drugi je bio ustanak Grka za osamostaljenje od Osmanskog Carstva. 1830. organizacija se raspala.
 
== Povezani članci ==
* [[Aachenski kongres]]
 
==Eksterni linkovi==
== Vanjske veze ==
* [http://proleksis.lzmk.hr/47795/ Sveta Alijansa] na [[Proleksis enciklopedija]]
[[Kategorija:Napoleonski ratovi]]
 
{{Normativna kontrola}}
 
[[Kategorija:1815]]
[[Kategorija:NapoleonskiVojni ratovisavezi]]
[[Kategorija:Austrijska vojna historija]]
[[Kategorija:Njemačka vojna historija]]
[[Kategorija:Ruska vojna historija]]
[[Kategorija:Njemačko-ruski odnosi]]
[[Kategorija:Austrijsko Carstvo]]
[[Kategorija:Pruska]]
[[Kategorija:Rusko Carstvo]]