Predstavnička demokratija: Razlika između izmjena

m (Bot: Automatska zamjena teksta (-[[Category: +[[Kategorija:))
== Kritika predstavničke demokratije ==
 
Pobornici [[Direktna demokratija|direktne demokratije]] smatraju da se rečradi o zloupotrebi reči demokratija koja se danas svela na ''"pravo ljudi da izaberu svoju vladu"'' (Prizma rečnik) i da se ovo shvatanje demokratije manifestuje kroz ''“izborne cirkuse“'' koji se konstantno iznova javljaju i u kojima postaje sve teže ubediti ljude da u njima učestvuju.
 
Oni dalje smatraju da je parlamentarna demokratija “lutkarska predstava” koja daje sredstva i moć eliti i "profesionalnim političarima" (v. [[Partitokracija|partitokratija]]), a oduzima od naroda. Izbori, i ostali ''"momenti demokratskog učešća"'', nisu ništa drugo do deo folklora koji daje parlamentarnom kapitalizmu legitiman izgled.
 
<blockquote>''“Trebalo bi stati na put smešnoj ideji, koju propagiraju šefovi, da smo mi došli na ovaj svet da bismo se međusobno takmičili. Vrata ka pravednijem svetu se otvaraju onog momenta kada se odbace nejednakost i nadmetanje (pre svega tržišno), a ravnopravnost i saradnja postanu vodeći principi u našim životima.”''</blockquote>
Anonimni korisnik