Lustracija (politika) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
YiFeiBot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 3 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q14614313 na Wikidati
manje korekcije i nadopune
oznake: vraćena izmjena vizualno uređivanje
Red 3:
'''Lustracija''' je izraz kojim se u najširem smislu označava zakonom i drugim propisima određena praksa odstranjivanja [[politika|politički]] neprihvatljivih osoba iz javnog života, odnosno organa uprave i paradržavnih tijela neke države. Lustracija se najčešće zbiva nakon radikalne promjene društveno-ekonomskog uređenja izazvanog revolucijom ili vojnom okupacijom od strane druge države, a kao najčešći primjeri se spominju [[denacifikacija]] poratne [[Njemačka|Njemačke]] i demilitarizacija [[Japan]]a pod američkom okupacijom.
 
U današnjem svijetu se gotovo isključivo koristi za postupke koji su započeti u [[postkomunizam|postkomunističkim]]bivšim socijalističkim zemljama u kojima je u državamaprocesu [[IstočnaRestauracija Evropakapitalizma|istočnerestauracije Evropekapitalizma]] uveden nacionalistički režim kada su pod udar lustracije došli kadrovi koje se smatralo odgovornim za održavanje [[komunizamSocijalizam|komunističkogsocijalističkog]] poretka, pogotovo kada je riječ o agentima i suradnicima sigurnosnih službi najodgovornijih za likvidacije, zatvaranja i druge oblike represije. Izraz ''lustracija'' je stekao popularnost kao svojevrsni [[eufemizam]] za [[čistke]], koje se obično vezuju za najgore zločine komunističkogfašističkog i staljinističkog doba, a od kojih su se nove postkomunističkekapitalističke vlade kao nastojale ograditi.
 
Zagovornici lustracije su najčešće spominjali potrebe da se kapitalistički poredak, tzv. "mlade demokracije" štite od tzv. reakcionarnih snaga "bivšeg sistema", odnosno da se kroz nove, komunističkomsocijalističkim ideologijomidejama "neinficirane" kadrove u državi što prije uvede tzv. [[liberalna demokracija]].
 
Protivnici lustracije su, pak, navodili da bi ona sama po sebi dovodi do zloupotrebi, ucjena i lova na vještice.
 
Sve su češći zahtjevi pauperiziranih i obespravljenih građana za lustracijom nad pljačkašima i uništavateljima tvornica, poljoprivrednih imanja i ostale privrede iz redova nove kapitalističke klase i partitokracije.
Lustracija je, pak, posebnim zakonima najdosljednije sprovedena u bivšoj [[DDR|Istočnoj Njemačkoj]] i u [[Češka Republika|Češkoj Republici]]. Drugdje je postala predmetom žestokih kontroverzi, političkih otpora, pa i djelomičnog i potpunog ukidanja na osnovu kršenja ustavnih prava. Negdje je izvršena samo formalno, dok su u stvarnosti bivši komunistički kadrovi zadržali svoju vlast i privilegije, odnosno transformirali se u novu post-komunističku društvenu elitu.
 
== V. također ==
* Restauracija kapitalizma
* [[Dekomunizacija]]
 
[[Kategorija:Politika]]