Beauty and the Beast (film, 1991) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 213.149.62.134 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
oznaka: vraćanje
m clean up, replaced: {{SADk}} → {{flag|Sjedinjene Države}} using AWB
Red 19:
| premijera = 29. IX 1991.
| trajanje = 84 min.
| država = {{SADkflag|Sjedinjene Države}}
| jezik = [[engleski]]
| budžet = 25.000.000$
Red 30:
'''''Lepotica i zver''''' ili '''''Ljepotica i zvijer''''' (engleski ''Beauty and the Beast'') je [[SAD|američki]] [[mjuzikl|glazbeni]] humorni [[Film fantastike|fantastični]] [[animirani film]] iz 1991. kojeg su režirali [[Gary Trousdale]] i [[Kirk Wise]] a producirao [[Walt Disney Pictures]]. Zasniva se na francuskoj [[Ljepotica i zvijer|istoimenoj bajci]] koju je napisala [[Jeanne-Marie Leprince de Beaumont]], te je 30. dugometražni animirani film iz Disneyevog studija, te treći u sklopu razdoblja znanog kao "[[Disneyeva renesansa]]". Glasovne uloge tumače [[Paige O'Hara]], [[Robby Benson]] i [[Richard White]]. Radnja se odvija oko zvijeri, koja je ustvari princ koji je pretvoren u čudovište zbog toga jer je bio arogantan, a jedino tko ga može vratiti natrag u stanje čovjeka je ljubav žene, za što je pogodna kandidatkinja Belle.
 
[[Walt Disney]] je pokušavao adaptirati ''Ljepoticu i zvijer'' u animirani film u 1930-ima i 1950-ima. Nakon uspjeha ''[[Mala sirena (film, 1989)|Male sirene]]'' 1989., studio je odlučio još jednom pokušati adaptirati ovu bajku. Richard Purdum je htio da to ne bude mjuzikl, te je dao ostavku kada se Disneyev predsjednik [[Jeffrey Katzenberg]] odlučio da to ipak bude mjuzikl. [[Alan Menken]] je skladao pjesme. [[Howard Ashman]] je pisao lirike za glazbu, te umro od [[AIDS]]-a osam mjeseci prije premijere filma, te je film posvećen njemu u spomen.
 
Premijera je bila 29.9. 1991. te je popraćena hvalospjevima kritike i publike. U kinima diljem svijeta, ''Ljepotica i zvijer'' je zaradila 424 milijuna $. Nominirana je za nekoliko nagrada te je postavila dvostruki presedan: postala je prvi dugometražni animirani film koji je nominiran za [[Oscar za najbolji film]], te prvi koji je osvojio [[Zlatni globus za najbolji film - komedija ili mjuzikl]]. Velike pohvale dobila je i Menkenova naslovna pjesma. 2002., film je uključen u Državni filmski registar zbog "povijesnog i kulturnog značaja".
Red 40:
Čarobnica ponudi princu ružu u zamjenu za sklonište u njegovom dvorcu, ali ju razmaženi princ bahato odbije. Stoga ga čarobnica kazni time da ga pretvori u zvijer, a njegove sluge u kućne predmete. Kako bi se iskupio i razbio čaroliju, princ mora pronaći ženu koja će ga zavoljeti, i to prije nego zadnja latica ruže padne.
 
Nekoliko godina kasnije, Belle je djevojka koja živi u jednom selu i rado čita pustolovne romane. Lovac Gaston joj se stalno udvara, ali nju ne zanimaju razmažene osobe. Kada se njen otac, Maurice, izgubi u šumi te ga zarobi zvijer u svojem dvorcu, njegov konja Phillipe dovede Belle do te lokacije. Kako bi spasila oca, ona se ponudi zauzvrat umjesto njega da ostane u dovrcu zvijeri. Iako su njihovi odnosi isprva zategnuti, Belle i zvijer se s vremenom bolje upoznaju i sprijatelje. On joj pokaže svoju knjižnicu u kojoj može čitati razne romane. U dvorcu, ona upoznaje i njegovu poslugu: Lumiere, koji ima oblik svijećnjaka; Cogswortha, koji ima oblik sata; gđe. Potts, čajnik i drugi.
 
Natrag u selu, Gaston plati d'Arquu da pošalje Mauricea u ludnicu ako mu Belle još jednom odbije njegovu prosidbu. Upotrijebivši čarobno ogledalo, Belle ugleda oca ranjenog u šumi te zamoli zvijer da ju pusti. Iako time uništava i zadnju priliku za spas od čarobnog prokletstva, zvijer joj dopusti odlazak. Ona pronađe oca te ga odvede kući. Kada Gaston želi poslati Mauricea u ludnicu zbog priča o zvijeri, Belle dokaže suprotno uz pomoć čarobnog ogledala, koje ljudima pokaže zvijer. Shvativši da Belle voli zvijer, Gaston okupi skupinu ljudi i iskoristi prozirnu obmanu da će ubiti neman u dvorcu jer je prijetnja ljudima. Posluga se bori protiv seljaka, a zvijer i Gaston se potuku na krovu dvorca. Gaston ga rani, ali se posklizne i padne u smrt. Belle prizna umirućoj zvijeri da ga voli, te to preobrazi njega natrag u ljudskog princa. I posluga poprimi natrag svoje ljudsko obličje. Belle na kraju filma pleše sa princom u plesnoj dvorani, na oduševljenje svih.